Працівник захворів під час відпустки: як розрахувати відпускні

Якщо працівник захворів та засвідчив це листком непрацездатності, роботодавець має перенести щорічну відпустку на інший період або продовжити її (ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

У цьому випадку роботодавець зобов’язаний:

  • погодити з працівником строки, на які він перенесе або продовжить відпустку;
  • оформити новий наказ/розпорядження на підставі листка тимчасової непрацездатності та заяви працівника.

Скачати заяву-розрахунок лікарняних

Якщо дата продовженої відпустки припадає на наступний місяць після її первинного надання, здійсніть новий розрахунок середньої зарплати. Для цього керуйтеся Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 № 100, а саме:

  • врахуйте виплати працівнику за останні 12 к. міс. його роботи перед місяцем відпустки;
  • сторнуйте суму відпускних, що припадають на дні тимчасової непрацездатності працівника;
  • нарахуйте допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;
  • нарахуйте суму відпускних за к. дні продовженої відпустки, виходячи з нової середньої зарплати.

Аби оплатити час продовженої відпустки, під час розрахунку середньої заробітної плати врахуйте суму допомоги із тимчасової непрацездатності.

Джерело: Лист Мінсоцполітики «Щодо розрахунку відпускних у випадку хвороби працівника у відпустці» від 21.03.2019 № 369/0/206-19

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40361

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
196191

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді