Працівник прогуляв роботу: як звільнити

Трудовий договір, який уклали на невизначений строк, а також строковий трудовий договір, який ще не закінчився, керівник установи може розірвати, якщо працівник прогуляв роботу, у т. ч. якщо він без поважних причин був відсутнім на роботі більше трьох годин (п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Якщо звільняєте працівника за прогул, додержуйтесь вимог статті 149 КЗпП, а саме зажадайте від працівника, який порушив трудову дисципліну, письмове пояснення.

Якщо працівник надав письмові пояснення, розгляньте їх, а якщо ні — складіть акт, у якому вкажіть, що працівник відмовився письмово пояснити причину відсутності на роботі.

Від того моменту, як виявили, що працівник прогуляв, маєте місяць, аби його звільнити. Не звільняйте за прогул, якщо з моменту прогулу пройшло більше ніж 6 місяців (ст. 148 КЗпП).

Аби звільнити працівника за прогул, отримайте згоду профспілки, членом якої є працівник (ч. 1 ст. 43 КЗпП). Якщо отримали згоду профспілки, звільніть працівника упродовж місяця від дня, коли її отримали (ч. 8 ст. 43 КЗпП).

У день звільнення працівника видайте йому трудову книжку, проведіть розрахунок по заробітній платі (ст. 116 КЗпП) та видайте йому копію наказу про звільнення з роботи (ст. 47 КЗпП).

Джерело: Лист Мінпраці від 22.04.2019 № 82/0/22-19/133

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150576

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді