У договорах передбачатимуть попередню оплату по-новому

У середу, 4 грудня, Уряд схвалив нову постанову щодо попередньої оплати товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти. Її запровадження підвищить рівень фінансово-бюджетної дисципліни розпорядників (одержувачів) та сприятиме уникненню тривалого відволікання бюджетних коштів.

У договорах передбачатимуть попередню оплату по-новому

Акт спрямований на підвищення ролі головних розпорядників бюджетних коштів щодо управління бюджетними коштами, а також підвищення рівня фінансово-бюджетної дисципліни при використанні бюджетних коштів.

Випадки, за яких можна авансувати, систематизували:

  • не більше 3 місяців — товари, роботи і послуги за поточними видатками;
  • не більше 12 місяців — товари, роботи і послуги за капітальними видатками та державними контрактами (договорами); періодичні видання;
  • не більше 24 місяців — товари, роботи і послуги за зовнішньоекономічними контрактами (договорами), укладеними на виконання міжнародних зобов’язань, а також товари, роботи і послуги, що закуповуються для забезпечення національної безпеки та оборони держави.

Головні розпорядники зможуть визначати:

  • розмір та строк попередньої оплати в межах строків, визначених у постанові;
  • кількість платежів з попередньої оплати (етапність);
  • положення щодо здійснення в поточному бюджетному періоді попередньої оплати тих товарів, робіт і послуг, що передбачається поставити, виконати і надати протягом поточного чи наступного бюджетного періоду, виходячи із необхідності, що обґрунтовується, зокрема реальним станом поставки товару, виконання робіт, надання послуг, помісячним розподілом бюджетних асигнувань, сезонністю робіт, циклом виробництва тощо.

Як і наразі, суми попередньої оплати за капітальними видатками та державними контрактами спрямовуватимуть виконавцям робіт, постачальникам товарів і надавачам послуг (крім нерезидентів) на небюджетні рахунки, відкриті в Казначействі, з подальшим використанням виключно з таких рахунків на цілі, визначені договорами.

Розпорядники (одержувачі) зможуть укладати договори:

  • без попередньої оплати — якщо суб’єкт раніше порушив умови договорів в частині попередньої оплати, укладених з розпорядниками (одержувачами) у мережі головного розпорядника;
  • отримувати від суб’єктів невикористані суми попередньої оплати після закінчення строку, визначеного у договорі про закупівлю, та застосовувати штрафні санкції у разі невчасного повернення;

Діючу постанову, яка встановлює порядок авансування, скасують.

За інформацією Мінфіну

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Толеранс в договорах про закупівлю

Іноді сторонам договору важко точно визначити кількість чи об›єм поставленого товару. У такій ситуації постачальник просить застосувати в договорі про закупівлю толеранс. Чи не буде це порушенням Закону про закупівлю?
7872

Продовження договору про закупівлю: як правильно

Треба провести дозакупівлю наприкінці року? Прочитайте 5 умов, коли можна продовжити дію договору про закупівлю на 20%, і готові рішення для 8 ситуацій, у яких можуть виникнути складнощі. Дізнайтеся, як довести законність зміни умов договору і яка відповідальність, якщо вимоги законодавства порушені
3879

Додаткова угода до договору про публічні закупівлі: види та зразки

Договорів не буває навіки. Тим більше в сучасних економічних реаліях. Уклавши договір навіть після проведення відкритих торгів через систему Prozorro може постати питання про зміну його умов. Додаткова угода до договору про публічні закупівлі – це шлях до зміни умов. Це може бути зміна істотних умов договору закупівлі, зміна ціни або додаткова угода на зменшення обсягів закупівлі. Як і коли її можна укласти та подати інформацію у даній консультації.
31267

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді