Новий механізм фінансування закладів профосвіти — новий експеримент

Держбюджет-2020: дев’ять таблиць для розрахунків

До 2022 року регіональне замовлення у закладах професійної освіти міст Вінниця, Одеса та Суми фінансуватимуть за рахунок обласних бюджетів, а не міських. Це закладено у пілотний проєкт щодо фінансування профосвіти, який реалізує МОН. Перелік областей-учасників та умови, за якими проходитиме пілот, був схвалений на вчорашньому засіданні Уряду — 05.02.2020.

Новий механізм фінансування закладів профосвіти — новий експеримент

«Коли більшість бюджетних місць у профтехах почали фінансуватись із бюджетів областей та міст-обласних центрів, ми отримали багато проблем із системою управління закладами та формуванням замовлення. Такий підхід заважає створити цілісну систему освіти, яка відповідатиме на потреби усього регіонального ринку праці»,

— відзначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Вона пояснила, що в містах-обласних центрах працює багато профтехів із дуже різними профілями — і аграрні, і технічні, і будівельні тощо. Історично далеко не всі вони готували людей для роботи у містах, значна частина розташовувалась в обласному центрі через логістичну зручність, однак більшість дітей, що там навчались, були з сільської місцевості.

«Зараз містам невигідно фінансувати такі заклади, але для регіонального ринку праці вони відіграють важливу роль. Це призводить до штучного урізання кількості бюджетних місць, а найбільше у такій ситуації страждають роботодавці. Це рішення запроваджує модель, де всі заклади будуть знаходитися в управлінні та на фінансуванні області, а та вже формуватиме замовлення відповідно до потреб усього регіонального ринку праці»,

— додала Міністр.

Запуск пілота планується вже з 01.09.2020. Раз у півроку області-учасники подаватимуть до МОН докладну інформацію про те, як втілюється проєкт, якими є переваги та недоліки механізму тощо.

Міністерство також внесло необхідні зміни до Бюджетного кодексу, що на період пілота дозволять міським радам фінансувати підготовку учнів, які зареєстровані в їхніх містах.

Нагадаємо, що у закладах профосвіти в межах підготовки до вступної кампанії вже почали проводити Дні відкритих дверей. Це інтерактивні заходи, які може відвідати кожен, хто планує вступати у профтех або цікавиться робітничою професією. Там гостям розказують, які документи потрібні для вступу, який зміст навчання за тим чи іншим напрямом, знайомлять із закладом та потенційними викладачами.

За інформацією МОН

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Кошторис бюджетної установи – зразок складання та особливості

Кошторис – це головний плановий документ бюджетної установи. Без нього витрачання бюджетних коштів стає нецільовим. Тому складати кошторис бюджетної установи – важливий процес, за якого норми закону потрібно чітко дотримати, а всі витрати-доходи перерахувати.
159060

Міжбюджетні трансферти – облік

Як правильно відобразити в обліку ОТГ міжбюджетні трансферти, як задокументувати операції з їхньої передачі та які субрахунки використовувати - експертний досвід.
10153

Програмна класифікація видатків: обираємо назву бюджетної програми

У бюджетному процесі застосовують програмно-цільовий метод. Суть його полягає в управлінні коштами місцевого бюджету для досягнення конкретних результатів, цілей, вирішення проблем місцевої громади. При цьому оцінюють ефективність використання коштів місцевого бюджету на кожній стадії бюджетного процесу. Основним елементом цього методу є бюджетна програма.
656

Казначейське обслуговування бюджетників

Під час обслуговування місцевих бюджетів органи Казначейства діють за чітко встановленим порядком. Дотримуватися цього порядку мають і установи, якщо хочуть вчасно отримати кошти. Опишемо докладно всі складові казначейського обслуговування місцевих бюджетів.
12480

Місцеві бюджети 2024: які доходи й видатки

Місцеві бюджети 2024: ✔ доходи загального фонду місцевих бюджетів ✔ доходи спеціального фонду місцевих бюджетів ✔ доходи бюджету розвитку ✔ розмір надходжень у місцеві бюджети ✔ видатки місцевих бюджетів
35776

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді