Чи мають ЦПД-виконавці право на соціальні гарантії?

Фахівці Держпраці нагадали умови оплати праці за договорами цивільно-правового характеру.

► Виправляємо помилку в звітності, якщо не нарахували ЄСВ за ЦПД

За договором цивільно-правового характеру виплачують не щомісячну заробітну плату, а винагороду за конкретно виконану роботу. Тобто особа, що працює за договором, отримує гроші в строки, встановлені договором на підставі підписаних актів прийому-передачі наданих послуг (виконаних робіт).

При укладенні цивільно-правових договорів Цивільним кодексом України соціальних гарантій не передбачено. На працівників, які виконують роботи за цивільно-правовим договором не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку та інші локальні акти підприємства. Окрім того таким працівникам:

► Договір підряду ≠ трудові відносини

  • не надають оплачувані відпустки;
  • не нараховують компенсацію за невикористані дні відпустки;
  • не проводять індексацію заробітної плати тощо.

За інформацією Управління Держпраці у Черкаській області

 

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40361

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
196191

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді