Дисциплінарні стягнення до держслужбовців: як правильно застосовувати

Національне агентство України з питань державної служби роз’яснило порядок застосування дисциплінарних стягнень за порушення трудової дисципліни до державних службовців.

До державних службовців, які вчинили дисциплінарний проступок, можуть застосувати один із таких видів дисциплінарного стягнення:

  1. зауваження;
  2. догана;
  3. попередження про неповну службову відповідність;
  4. звільнення з посади державної служби.

Вид покарання(стягнення) визначає дисциплінарна комісія. Подання дисциплінарної комісії носить рекомендаційний характер.

Проте накладання дисциплінарного стягнення належить виключно до компетенції суб'єкта призначення. Саме він приймає остаточне рішення, зокрема про:

  • застосування рекомендацій дисциплінарної комісії на підставі її подання;
  • відмову від застосування рекомендацій дисциплінарної комісії (з обов’язковим обґрунтуванням підстав такої відмови).

Звертаємо увагу на те, що наслідком згаданої відмови має бути закриття дисциплінарного провадження.

Нагадаємо, що керівник державної служби, який не вжив заходів для притягнення підпорядкованого йому державного службовця до дисциплінарної відповідальності за вчинений дисциплінарний проступок, несе відповідальність згідно із законом.

Роз’яснення Національного агенства України з питань державної служби від 15.09.2017 №31-р/3

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
6905

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
16920

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
105928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді