Зарплата держслужбовців 2025

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.

З чого складається оплата праці держслужбовця у 2025 році

Працю державних службовців у 2025 році оплачуватимуть на основі класифікації посад, з урахуванням класифікації посад, проведеної у 2024 році. Звичайно це стосується тих держорганів, які провели цю класифікацію.

Зарплата держслужбовців у цих органах матиме такі складові:

  • посадового окладу;
  • надбавки за вислугу років;
  • надбавки за ранг державного службовця;
  • грошової допомоги (при наданні щорічної відпустки);
  • інших доплат, передбачених законами України;
  • премій;
  • компенсацій за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця та за вакантною посадою державної служби;
  • матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Три останні складові заробітної плати держслужбовця є варіативною зарплатою, всі інші – є постійною зарплатою.

Ті держоргани, які не провели класифікацію посад у 2024 році, до проведення у 2025 році першої класифікації посад, застосовуватимуть умови оплати праці для державних службовців, які були встановлені на 2024 рік, але не довше ніж до 01.03.2025 року. Тобто зарплата держслужбовця у січні та лютому 2025 року включатиме розмір надбавки за вислугу років на державній службі – 3% посадового окладу за кожний календарний рік стажу державної служби, але небільше 50% його посадового окладу. А з 01.03.2025 її розмір становитиме 2% посадового окладу за кожний календарний рік стажу державної служби, але небільше 30% його посадового окладу.

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Обмеження виплат

За Законом про держслужбу розмір надбавки за вислугу років на державній службі має становити 3% посадового окладу за кожний календарний рік стажу державної служби, але небільше 50% його посадового окладу. У 2024 році розмір цієї надбавки обмежили до 2% посадового окладу за кожний календарний рік стажу державної служби, але небільше 30% його посадового окладу.

Як і в минулому році зарплата державного службовця 2025 році матиме такий самий розмір надбавки за вислугу років на державній службі, тобто 2% посадового окладу за кожний календарний рік стажу державної служби, але небільше 30% його посадового окладу. Нагадаємо, це стосується держорганів, які провели класифікацію посад державної служби.

За Законом про держслужбу розмір грошової допомоги (при наданні щорічної відпустки) має становити середньомісячну зарплату. У 2024 році для держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад, розмір грошової допомоги обмежили. Його визначали як суму посадового окладу, надбавки за вислугу років та надбавки за ранг державного службовця станом на останній день місяця, що передує першому дню такої відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці.

У 2025 році обмеження розміру грошової допомоги і, відповідно, зарплати держслужбовця продовжує діяти.

🎁 Тримайте подарунок від від е-журналу Головбух Бюджет:
авансовий звіт зразок
Авансовий звіт – зразок для бюджетників

Скачати

У держорганах, що провели класифікацію посад державної служби, визначені спеціальними законами підвищувальні коефіцієнти та кратні розміри посадових окладів державних службовців у 2025 році не застосовуються. Аналогічна заборона на підвищення зарплати держслужбовцям була і в 2024 році.

Держбюджет-2024 та Держбюджет-2025 встановлює однакові розміри прожиткового мінімуму для працездатної особи 3028 грн. Однак для визначення посадових окладів діють деякі обмеження, у 2025 році з розміру 2102 грн визначатимуть:

  • базовий розмір посадового окладу судді;
  • посадових окладів працівників інших держорганів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів (крім ДБР та НАБУ – для них 3028 грн);
  • посадового окладу прокурора окружної прокуратури (у 2024 році – 1600 грн).

Залежність оплати держслужбовця від рівня посади та проведеної класифікації посад в держоргані

Класифікація посад – це процес розподілу посад державної служби та присвоєння їм класифікаційних кодів на основі віднесення посад до відповідних сімей та рівнів, визначених у Каталозі типових посад державної служби і критеріях віднесення до таких посад.

Так, наприклад, класифікаційний код посади 3-VII-1.2 містить:

  • 3 – номер сім’ї. Його позначають арабськими цифрами від 1 до 27;
  • VII – рівень посади. Його позначають римською цифрою від І до IX (категорії посад «А» відповідають І–ІІІ керівні рівні посад, категорії «Б» – І–III (за окремими посадами) IV–VІ керівні рівні посад, категорії «В» – VII (вищий), VIII (середній), IX (початковий) фахові рівні);
  • 1.2 – юрисдикція та тип держоргану. Його позначають арабською цифрою від 1 до 3 через крапку після юрисдикції (наприклад, 1.2 – перша юрисдикція, тобто держорган, юрисдикція якого поширюється на всю Україну, та другий тип держоргану). У 2025 році тип держоргану з урахуванням юрисдикції слід визначати за пунктом 10 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2025.

посади державної служби

НАТИСНІТЬ, ЩОБ ЗБІЛЬШИТИ ЗОБРАЖЕННЯ

Нинішній 2024 рік є проміжним етапом для впровадження загальної реформи системи оплати праці на основі класифікації посад. Наразі одночасно діють кілька моделей оплати праці держслужбовців залежно від проведення класифікації, наявності спеціального законодавства чи інших окремих виключень.

За реформою сім’ї та рівні посад мають визначати класифікаційний код посади, якому відповідає єдиний посадовий оклад, що становить більшу частину заробітної плати держслужбовця та є однаковим для державних органів однієї юрисдикції та типу. Це дозволяє зробити розподіл посад, враховуючи їх функціональне спрямування, складність та відповідальність, а також ситуацію на ринку праці. Чим вищий рівень посади, вища юрисдикція та тип держоргану, тим вища заробітна плата державного службовця, адже значно зростає рівень відповідальності та кількість функціональних обов’язків.

Згідно з Узагальненим звітом «Стан впровадження системи оплати праці на основі класифікації посад» встановлено ряд недоліків та недопрацювань щодо класифікації посад, визначення розмірів посадового окладу та відповідно розміру заробітної плати держслужбовця. НАДС рекомендує:

  • оновити Каталог типових посад державної служби і критерії віднесення до таких посад;
  • оновити методологію проведення класифікації посад (Алгоритму проведення класифікації посад державної служби в умовах воєнного стану або Методики проведення класифікації посад державної служби);
  • розробити порядок проведення перевірки результатів класифікації посад державної служби в державному органі та видання обов’язкової до виконання вимоги про усунення невідповідностей;
  • розробити методику співставлення рівня оплати праці на типових посадах державної служби з приватним сектором;
  • розробити Схеми посадових окладів на посадах державної служби на основі класифікації посад у 2025 році;
  • розроблення єдиних підходів до планування фонду оплати праці державних службовців.

Тож реформа оплати праці держслужбовців, встановлення справедливого розміру заробітної плати державного службовця триватиме і у 2025 році. Відповідно будуть вноситись зміни до діючих нормативних актів та прийматись нові. Можливо для окремих посад державної служби фахового рівня у 2025 році буде підвищення посадових окладів.

Посадові оклади держслужбовців 2025

Постановою КМУ від 29.12.2023 № 1409 затверджено:

  • Схему посадових окладів на посадах державної служби з урахуванням сімей і рівнів посад, юрисдикції та типів державних органів у 2024 році;
  • Перелік типових посад державної служби в межах рівнів посад.

Розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної зарплати згідно проєкту Держбюджету–2025 залишаються на рівні 2024 року. Відповідно підвищення розміру посадових окладів для усіх держслужбовців не прогнозується.

Однак, підвищення посадових окладів державним службовцям у 2025 році буде для:

  • НАБУ, ДБР – посадові оклади визначатимуть з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 3028 грн (наразі 2102 грн);
  • прокурорів окружної прокуратури – посадові оклади визначатимуть з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 2102 грн (наразі – 1600 грн).

Оплата праці державних службовців органів сектору безпеки і оборони (крім Міноборони, МВС), обласних та окружних прокуратур, ПФУ здійснюватиметься у 2025 році за окремими актами. Для цього КМУ затвердить окремі:

  • класифікації посад;
  • схеми посадових окладів.

Які нові оклади держслужбовців 2025 року будуть встановлені для цих органів, можна буде дізнатись лише після оприлюднення відповідних рішень КМУ.

Окрім цього НАДС має переглянути діючу схему посадових окладів на посадах державної служби на 2025 рік. Чи будуть при цьому встановлені нові посадові оклади державним службовцям фахового рівня – можливо, все залежить від розміру фонду оплати праці. Відповідну схему посадових окладів НАДС має надати на затвердження КМУ.

Чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році, чи будуть встановлені нові оклади держслужбовців 2025 року запитання залишаються відкритими, реформа оплати праці держслужбовців триває і не є наразі в пріоритеті. Тож що підготує НАДС і що затвердить КМУ побачимо на поданих проєктах нормативно-правових актів.

безплатний вебінар помилки при інвентаризації

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді