Мінсоцполітики: дискусії з місією МВФ щодо пенсійної реформи

1 червня 2020 року фахівці Мінсоцполітики під головуванням Міністра соціальної політики Марини Лазебної обговорили з місією МВФ в Україні реформування пенсійної системи.

Калькулятор стажу

Мінсоцполітики: дискусії з місією МВФ щодо пенсійної реформи

Зокрема, обговорили наступні питання:

  • потреби у легалізації зайнятості та детінізації заробітних плат для зростання фінансової стабільності солідарної пенсійної системи,
  • реалізовані кроки у реформуванні щодо щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів віком 80+,
  • плани щодо продовження реформування у 2021 році та запровадження щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів віком від 75 до 80 років.

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

Марина Лазебна підкреслила необхідність з 2021 року законодавчо відновити 1 березня, як дату для проведення щорічної індексації пенсій. Це дозволить забезпечити належне прогнозування потреби у видатках на пенсійні програми. Учасники зустрічі обговорили стан законодавчих ініціатив щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, основні дискусійні питання, які наразі обговорюються робочою групою у Верховній Раді України.

Пенсійний експерт місії МВФ Шаба Фехер підкреслив, що підтримує впровадження накопичувальних пенсійних систем, але потрібно переконатись, що будуть створені необхідні умови для того, щоб реформа дійсно була впроваджена, була ефективною, а не згорнулась через певний час.

Також на зустрічі обговорили пропозиції Мінсоцполітики щодо заміни механізму відшкодування роботодавцями Пенсійному фонду витрат щодо виплати пенсій за віком, призначеної на пільгових умовах, на сплату роботодавцями підвищеного внеску (список №1 – 15 відсотків; список № 2 – 7 відсотків). Фахівці місії МВФ підтримали необхідність такої заміни механізму фінансування дострокового виходу на пенсію працівників шкідливих професій, підкресливши, що механізм, який існує зараз, не має перспектив.

За інформацією з Урядового порталу

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
64543

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
49271

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
73049

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
78330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді