Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

UA RU
Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку

Коли подається довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про зарплату для обчислення пенсії у 2024 році подається, якщо:

  • страховий стаж пенсіонера у період з 01.07.2000 становить менше 60 місяців;
  • пенсіонер самостійно виявив таке бажання.

Тож коли особа працює в установі чи звільняється через досягнення пенсійного віку, бланк довідки про зарплату для обчислення пенсії не заповнюється. Щоб обчислити розмір пенсії, достатньо індивідуальних відомостей про застраховану особу, які надає відділ персоніфікованого обліку Пенсійного фонду.

Особам, які наразі не працюють або ж тільки почали працювати і їх страховий стаж становить менше ніж 60 місяців за період з 01.07.2000 до сьогодні, обов’язково потрібна ця довідка про заробітну плату для обчислення пенсії.

Ірина Чигир експерт з оподаткування та оплати праці
Жодна з довідок ПФУ не дасть ста відсотків достовірних даних про загальний страховий стаж працівника. Держреєстр, звідки беруть інформацію, розробляли, щоб формувати пенсійний стаж. Тому він не враховує всіх особливостей визначення страхового стажу для страхових виплат і матзабезпечення. ПФУ рекомендує роботодавцям розраховувати страховий стаж застрахованій особі на підставі довідки за формою ОК-5 або ОК-7. А щоб підтвердити страховий стаж застрахованої особи за період з 01.01.2016, скористатися інформацією ПФУ, яку містить Додаток 9.

Хто складає довідку про зарплату для обчислення пенсії

Оскільки відомості про зарплату за кожен місяць до 01.07.2000 уже в архіві, слід звертатись до відповідного архіву. Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії, яку заповнить посадова особа архіву, подаватиметься пенсіонером до місцевого Пенсійного фонду.

Якщо особа працювала в установі, створеній сільською радою, за довідкою слід звертатись до цієї ради, оскільки документи села, як правило, зберігаються в архіві сільської ради.

Пенсійний фонд в своєму роз'ясненні говорить, що якщо в цей період була робота за сумісництвом, то доцільно надавати довідки про заробіток зі всіх місць роботи.

Довідка про заробітну плату видається підприємством, установою або організацією, де особа працювала, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів, які підтверджують отриману та сплачену зарплату.

Калькулятор стажу

Довідка про зарплату для обчислення пенсії – бланк та приклад заповнення

Бланк довідки про зарплату для обчислення пенсії це додаток 1 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління ПФУ від 25.11.2005 № 22-1.

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії бланк

СКАЧАТИ БЛАНК ДОВІДКИ

Зразок довідки про зарплату для обчислення пенсії починаємо заповнювати із зазначення в ньому:

  • прізвища, імені, по батькові особи, якій видаємо довідку;
  • загальної суми зарплати, у т. ч. в розрізі років і місяців відповідного року;
  • назви первинних документів, з яких взяли відомості про суми зарплати;
  • адресу архіву, в якому зберігають первинні документи.

Її підписує керівник і головний бухгалтер.

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії містить місце для кутового штампа. Після підписання довідки її реєструють, зазначаючи в кутовому штампі дату й номер, і видають особі, яка за нею зверталась.

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії державним службовцям складається так само.

Якщо архівна установа не має кутового штампа, на його місці слід зробити напис «Кутовий штамп відсутній». Напис завіряє керівник своїм підписом і відтиском печатки. Нижче обов’язково зазначають дату і номер, за якими зареєстровано довідку.

З яких документів брати відомості для довідки про зарплату для обчислення пенсії

Оскільки довідка про заробітну плату для обчислення пенсії є документом, який підтверджує суму зарплати працівника, з якої обчислюватимуть суму пенсії, слід бути дуже уважним під час її заповнення. Достовірність вказаних у цій довідці відомостей обов’язково перевірятиме місцевий пенсійний фонд.

До посадових осіб архівної установи, якими підписана довідка про зарплату для обчислення пенсії, за відображення в ній недостовірних відомостей застосують адміністративну відповідальність — штраф (ст. 41 КпАП). А якщо це призведе до зайвої виплати пенсії через завищені у довідці суми зарплати, можлива й кримінальна відповідальність.

У бланк довідки про зарплату для обчислення пенсії вписуємо суми зарплати із первинних документів:

  • розрахунково-платіжних відомостей;
  • платіжних відомостей;
  • особових рахунків;
  • виписок банку.

Первинні документи звіряємо з наказами про встановлення:

Чи всі виплати вносити у бланк довідки про зарплату для обчислення пенсії

У довідку обов’язково включаємо виплати, на які нараховують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії має містити не лише суми зарплати, а й:

Під складовими зарплати слід розуміти основну, додаткову зарплату й інші заохочувальні і компенсаційні виплати. При цьому слід пам’ятати, що суми зарплати за місяць не повинні перевищувати максимальну суму зарплати, з якої справляли у відповідному місяці страхові внески (збори) до пенсійного фонду.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді