Довідка про відсутність заборгованості: як отримати

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування
Довідка про відсутність заборгованості з платежів — показник позитивної ділової репутації. Як її отримати без зайвого клопоту?

Кому потрібна довідка про відсутність заборгованості

Довідка про відсутність заборгованості потрібна, якщо бюджетна установа/організація претендує на фінансову підтримку, компенсації, дотації, фінансування з бюджету України або бере участь у тендерній процедурі закупівлі. Довідка підтверджує відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи не обійтись. Наявність Довідки про відсутність заборгованості – один із доказів дієспроможності та позитивної ділової репутації установи чи організації.

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік

Порядок надання довідки про відсутність заборгованості

Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2018 № 733 (далі – Порядок) почав діяти 07.11.2018 разом із Законом України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII (даліЗакон № 2155).

Порядок встановив зразок Довідки про відсутність заборгованості і бланк Заяви про надання Довідки про відсутність заборгованості з платежів.

Як отримати довідку про відсутність заборгованості за новим Порядком

Як отримати довідку про відсутність заборгованості за новим Порядком

Як отримати Довідку про відсутність заборгованості

Порядок визначив, що:

  • безпосередньо розглядати Заяву и видавати Довідку про відсутність заборгованості має структурний підрозділ, уповноважений стягувати податковий борг (департамент/управління/відділ погашення боргу) ГУ ДФС у місті Києві та ГУ ДФС у областях України (далі – Уповноважений орган);
  • перш ніж видати Довідку про відсутність заборгованості, Уповноважений орган має перевірити, чи є в установи/організації заборгованість або недоїмка не тільки із податкових платежів, а й із ЄСВ;подати Заяву і отримати Довідку установа/організація відтепер зможе через Приватну частину Електронного кабінету з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV та Закону № 2155. Заява подається платником (на його вибір):
    • у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;
    • в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Довідку або відмову в її наданні отримаєте за п’ять робочих днів після того, як подали заяву (п. 4 Порядку № 733). ДПС відмовить у наданні довідки, якщо маєте податковий борг, недоїмку зі сплати ЄСВ або заборгованість з податкових платежів.

Строк дії довідки – 10 календарних днів з дати її формування (п. 6 Порядку № 733). У довідці обов’язково зазначають строк її дії. Якщо не отримаєте паперову довідку до завершення строку її дії, довідку зберігатиме уповноважений орган.

Адміністративний збір за надання довідки про відсутність заборгованості на сплачується – це безоплатна адміністративна послуга.

сертифікація бухгалтерів бюджетних установ 2024



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді