Довідка про відсутність заборгованості: як отримати

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування
Довідка про відсутність заборгованості з платежів — показник позитивної ділової репутації. Як її отримати без зайвого клопоту?

Кому потрібна довідка про відсутність заборгованості

Довідка про відсутність заборгованості потрібна, якщо бюджетна установа/організація претендує на фінансову підтримку, компенсації, дотації, фінансування з бюджету України або бере участь у тендерній процедурі закупівлі. Довідка підтверджує відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи не обійтись. Наявність Довідки про відсутність заборгованості – один із доказів дієспроможності та позитивної ділової репутації установи чи організації.

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік

Порядок надання довідки про відсутність заборгованості

Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2018 № 733 (далі – Порядок) почав діяти 07.11.2018 разом із Законом України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII (даліЗакон № 2155).

Порядок встановив зразок Довідки про відсутність заборгованості і бланк Заяви про надання Довідки про відсутність заборгованості з платежів.

Як отримати довідку про відсутність заборгованості за новим Порядком

Як отримати довідку про відсутність заборгованості за новим Порядком

Як отримати Довідку про відсутність заборгованості

Порядок визначив, що:

  • безпосередньо розглядати Заяву и видавати Довідку про відсутність заборгованості має структурний підрозділ, уповноважений стягувати податковий борг (департамент/управління/відділ погашення боргу) ГУ ДФС у місті Києві та ГУ ДФС у областях України (далі – Уповноважений орган);
  • перш ніж видати Довідку про відсутність заборгованості, Уповноважений орган має перевірити, чи є в установи/організації заборгованість або недоїмка не тільки із податкових платежів, а й із ЄСВ;подати Заяву і отримати Довідку установа/організація відтепер зможе через Приватну частину Електронного кабінету з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV та Закону № 2155. Заява подається платником (на його вибір):
    • у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;
    • в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Довідку або відмову в її наданні отримаєте за п’ять робочих днів після того, як подали заяву (п. 4 Порядку № 733). ДПС відмовить у наданні довідки, якщо маєте податковий борг, недоїмку зі сплати ЄСВ або заборгованість з податкових платежів.

Строк дії довідки – 10 календарних днів з дати її формування (п. 6 Порядку № 733). У довідці обов’язково зазначають строк її дії. Якщо не отримаєте паперову довідку до завершення строку її дії, довідку зберігатиме уповноважений орган.

Адміністративний збір за надання довідки про відсутність заборгованості на сплачується – це безоплатна адміністративна послуга.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді