Довідка про надходження у натуральній формі: роз’яснює ДКСУ

Фахівці ДКСУ нагадують, що розпорядники бюджетних коштів повинні подати до органів Казначейства довідки про надходження у натуральній формі, якщо вони оприбуткували лишки та активи, які отримали у результаті розбирання списаних необоротних активів.

Так, потрібно оприбутковувати та відображати на рахунках бухгалтерського обліку:

  • запасів — усі вузли, деталі, матеріали та агрегати розібраного та демонтованого обладнання, придатні для ремонту іншого обладнання чи для подальшого використання, а також матеріали, отримані в результаті списання основних засобів;
  • основних засобів — основні засоби, отримані в результаті списання.

Оприбутковані активи, отримані від ліквідації та розбирання необоротних активів та придатних для ремонту чи інших потреб установи, визнають доходом спеціального фонду суб’єкта державного сектору.

Виявлені під час інвентаризації в лишках основні засоби, нематеріальні активи оприбутковують зі збільшенням доходів майбутніх періодів (доходів спеціального фонду бюджетної установи).

Усі бухгалтерські записи потрібно документально підтвердити. При цьому розпорядники бюджетних коштів не пізніше останнього робочого дня місяця мають скласти та подати до Казначейства довідку про надходження у натуральній формі на суму отриманого необоротного активу.

Джерело: Лист ДКСУ від 23.01.2018 № 16-08/75-1420

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24051

Інвентаризація основних засобів: порядок проведення

В бюджетних установах щороку проводиться інвентаризація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів (ІНМА) . Вона підтверджує достовірність бухгалтерського обліку і фінзвітності бюджетних установ. Розглянемо, коли і як її проводити.
29438

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54619

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді