Держпраці щодо неофіційного працевлаштування робітників

Незадекларована або прихована праця, неформальна зайнятість, «тіньова», нелегальна або «чорна» робота – все це види неофіційного працевлаштування.

6 готових прикладів розрахунків, коли лікарняний — із «підступом»

Держпраці щодо неофіційного працевлаштування робітників

Незадекларована праця — це зайнятість працівників без укладення трудового договору, метою якої є уникнення сплати пов’язаних з трудовою діяльністю належних платежів до бюджету з суми заробітної плати працівників або невідображення частини фактично одержаних доходів в офіційному обліку для зменшення належних податків та соціальних внесків, коли формально трудовий договір сторонами укладено, але в бухгалтерському обліку офіційно відображається лише частина заробітної плати працівника.

Приховування частини відпрацьованого часу та заробітної плати від державних органів влади (офіційна виплата мінімальної заробітної плати і доплати «у конвертах»), зарплата «у конверті» означає, що роботодавець платить заробітну плату готівкою, без декларування цієї суми відповідним органам або робочий час, обумовлений трудовим договором оплачуються офіційно, а за додатково відпрацьовані години працівники отримують винагороду готівкою без декларування цих сум.

Укладений та зареєстрований трудовий договір, запис у трудовій книжці дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав.

У Держпраці нагадали, що офіційне працевлаштування, офіційна заробітна плата – це гарантія. Гарантія оплати лікарняних, відпустки, проведення доплат, сплати податків, надання допомог по вагітності та пологах, безробіттю та у разі нещасного випадку на виробництві. Тому в Управлінні радять працівникам наполягати на офіційному працевлаштуванні.

За матеріалами з сайту Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19102

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17379

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді