Нова система контролю якості продуктів харчування

З 04.04.2018 діє Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 № 2042-VIII (далі — Закон № 2042).

Закон № 2042 запроваджує нову систему контролю якості та безпечності харчових продуктів.

Так, державний контроль проводитимуть у формі:

  • аудиту;
  • інспектування;
  • передзабійного та післязабійного огляду;
  • відбору зразків, лабораторного дослідження (випробування);
  • документальної перевірки;
  • перевірки відповідності;
  • фізичної перевірки.

Державний контроль здійснюватиме центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини.

Державний контроль здійснюватимуть з періодичністю, достатньою для досягнення цілей Закону № 2042.

Оператора ринку про держконтроль попереджатимуть лише у випадках, коли таке попередження є необхідною умовою забезпечення ефективності контролю.

Заходи державного контролю здійснюватимуться позапланово, зокрема, у разі виявлення невідповідності або появи обгрунтованої підозри про невідповідність.

За порушення Закону № 2042 передбачені жорсткі санкції. Так, сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тис. грн — залежно від скоєного правопорушення.

У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва або обігу харчових продуктів чи кормів.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8642

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19091

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді