Перевірки Держпраці у 2024 році

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У період дії правового режиму воєнного стану планові контрольні заходи не проводять. Стосується це і Держпраці. Але не все так просто та однозначно.

Якщо думаєте, що у 2024 році через дію воєнного стану інспектори праці відмовляться від перевірок, – помиляєтеся. Так, згідно з пунктом 1 постанови КМУ від 13.03.2022 № 303 (далі – Постанова № 303) в Україні припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану.

Але Державна регуляторна служба України щороку затверджує План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю). На 2024 рік його затвердила наказом від 14.11.2023 № 183. Він не суперечить цій постанові, оскільки вона не встановлює жодних обмежень щодо намірів планування заходів державного нагляду (контролю) органами державного нагляду (контролю).

Скачайте цей документ у форматі .xlsx, щоб знати, чи чекати планової перевірки, скільки вона триватиме та що саме цікавитиме інспекторів.

Контролери у 2024 році перевірятимуть:

  • додержання законодавства про працю;
  • зайнятість населення;
  • зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • охорона та гігієна праці.

Тим часом інтернетом ширяться чутки про перевірки Держпраці. Ваші колеги думають, що…

… позапланові перевірки – під мораторієм

Неправда. У 2024 році Постанова № 303 дозволяє проводити позапланові перевірки за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, забезпечення безпеки держави.

Також дозволяє органам Держпраці проводити позапланові перевірки стаття 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі – Закон № 2136). Підставами для їх проведення у період дії правового режиму воєнного часу є:

  • звернення працівника установи щодо недотримання вимог Закону № 2136, наявності неоформлених трудових відносин, законності припинення трудових договорів;
  • зверненням профспілки про порушення законодавства про працю в установі, де працює працівник – член профспілки;
  • дорученням Уряду щодо позапланової перевірки;
  • звернення посадових осіб ОМС про порушення роботодавцем комунальної форми власності законодавства про працю;
  • за зверненням ОВА/Київської МВА.

Окрім цього позапланову перевірку можуть призначити у разі:

  • настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю роботодавця;
  • невиконання роботодавцем приписів про усунення порушень, які видані Держпраці після 01.05.2022.

Найпопулярніша причина незапланованого візиту контролерів – скарга працівника. Навіть якщо ваша організація має хорошу репутацію і ніхто з працівників ще не скаржився на неї до Держпраці, – це ще не гарантія, що ви застраховані від такої неприємності. Перевірте, чи є у вас привід для позапланової перевірки.

Першими контролери перевірять організації, які:

  • оптимізували кадрові ресурси шляхом масових звільнень, замаскованих під скорочення персоналу;
  • змусили працівників написати заяви на звільнення за власним бажанням;
  • не виплачували зарплату, гарантовані її складові або порушували строки її виплати.

Пам’ятайте, що своєчасність і обсяги виплати зарплати не можна ставити у залежність від інших платежів. Небезпечно платити зарплату на рівні чи нижче за розмір мінзарплати. Інспектори пильнують, коли і скільки платите працівникам. Порушите ці норми – чекайте на перевірку.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

… якщо минулого року була перевірка, можна не хвилюватися

Частково правда. Якщо Держпраці проводила у вашій установі перевірку, то у 2024-му перевірки не чекайте за умови, що:

  • повністю виконали приписи органу Держпраці про усунення порушень;
  • жоден працівник чи профспілка не поскаржиться на роботодавця.

Якщо ж хтось із працівників чи профспілкова організація поскаржиться на установу, позапланової перевірки не уникнути.

Калькулятор штрафів

… за перше порушення світить лише попередження

Напів правда. За перше порушення закон передбачає лише попередження, але не за будь-який проступок і не для всіх. Держоргани, ОМС та бюджетні установи до цієї категорії не належать.

Так, за результатом інспектування інспектор складе акт у двох примірниках. Ще він може оформити припис на усунення порушень. Його обов’язково виконайте у встановлений строк.

У період дії воєнного стану для роботодавців-порушників частина 3 статті 16 Закону № 2136 вводить послаблення щодо штрафів, які встановлені статтею 265 КЗпП. Ці штрафи не застосовуватимуть, якщо установа виконає в повному обсязі та у встановлений строк припис про усунення порушень, виявлених під час позапланової перевірки.

Якщо ж припис буде виконано частково або недотримаєте строку на його виконання – штрафу не уникнути. Але його розмір можна зменшити, якщо сплатити 50% розміру штрафу протягом 10 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю.

Для установ, що фінансуються з бюджету, ліпше не допускати порушень вимог законодавства про працю, адже розмір штрафів у 2024 році досить суттєвий (див. табл.).

Розмір штрафів за порушення вимог законодавства про працю у 2024 році

Вид порушення

Розмір штрафу

Коефіцієнт збільшення штрафу

МЗП

грн

І кв. 2024 р.

ІІ-IV кв 2024 р.

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу, установленого в установі, та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків, якщо це вчинено:

  • вперше

10

71000

80000

К1

  • повторно протягом двох років з дня виявлення порушення

30

213000

240000

К1

Порушення встановлених строків виплати зарплати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі

3

21300

24000

-

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці

2

14200

16000

К1

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, яких залучають до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

4

28400

32000

К1

Недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведенні, якщо предметом перевірки є:

  • додержання законодавства про працю

3

21300

24000

-

  • допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час, виплата зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків

16

113600

128000

-

Перевищення встановленої статтею 21-1 КЗпП допустимої кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за таким трудовим договором, стосовно фактично виконуваної ним роботи

3

21300

24000

К1

Порушення інших вимог законодавства про працю, якщо його вчинено:

  • вперше

1

7100

8000

К2

  • повторно протягом року з дня виявлення порушення

2

14200

16000

К2

Умовні скорочення:

МЗП – розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення

К1 – кількість працівників, стосовно яких скоєно порушення

К2 – кількість порушень інших вимог законодавства про працю, визначених у абзаці 10 частини 2 статті 265 КЗпП



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді