Теплопостачальник — на стадії ліквідації: чи можна провести переговорну процедуру

Замовник має закупити послуги з теплопостачання, споживати їх він планує вже у цьому році. Однак єдине підприємство-теплопостачальник наразі перебуває на стадії ліквідації. Чи можна провести з ним переговорну процедуру закупівлі на підставі відсутності конкуренції з технічних причин?

Що врахувати в технічному завданні для закупівлі електроенергії

На перший погляд, здається, що замовник не зобов’язаний перевіряти у цій ситуації постачальника. Так, замовник може застосувати переговорну процедуру закупівлі на підставі пункту 2 частини 2 статті 40 Закону № 922, якщо роботи, товари чи послуги може виконати, поставити чи надати виключно певний суб’єкт господарювання та на ринку немає конкуренції з технічних причин. І в цьому випадку законодавець дозволяє не вимагати від учасника підтвердження відсутності підстав для відмови йому в участі у процедурі закупівлі за частиною 1 статті 17 Закону № 922.

Однак зважте, що ліквідація — це припинення діяльності суб’єкта підприємницької діяльності, якого господарський суд визнав банкрутом, для того щоб провести заходи із задоволення визнаних судом вимог кредиторів за рахунок продажу його майна.

Де про це подивитися:

ч. 1 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства

Із дня, коли господарський суд ухвалив постанову про визнання боржника банкрутом і відкрили ліквідаційну процедуру, господарська діяльність банкрута завершується і у нього не виникає жодних додаткових зобов’язань, у тому числі зі сплати податків і зборів/обов’язкових платежів. Виняток — витрати, безпосередньо пов’язані з ліквідаційною процедурою.

Теплопостачальник — на стадії ліквідації: чи можна провести переговорну процедуруТобто підприємство-теплопостачальник наразі не має необхідного обсягу повноважень, як і можливості укладати господарський договір та його виконувати. Тож такий договір вважатимуть недійсним.

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29809

Переговорна процедура закупівлі: 4 кроки та десяток застережень

Переговорна процедура закупівлі 2020 та її алгоритм простіший, аніж конкурентних процедур. Попри це в ньому чимало місць, де замовник може помилитися — обґрунтування, документи від учасника, кваліфікація, відсутність підстав для відхилення за статтею 17, забезпечення. Усі застереження та поради — у цій статті.
10505

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

Замовникам складно самотужки розібратися з тим, як працює ринок електроенергії в Україні 2020. Звідси й проблеми в закупівлях. Тож перш ніж закуповувати електроенергію, варто опанувати правила роботи ринку та розрахунку ціни
3002

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді