Як надаватимуть допомогу на проживання ВПО: новий порядок

Кабмін змінив порядок, за яким ВПО надаватимуть допомогу на проживання. Усі подробиці — далі в матеріалі.

zarplata_2020.jpeg

Платні послуги. Самотест для бюджетних установ ⏩

Постанова КМУ від 19.08.2022 № 923

КМУ постановою від 19.08.2022 № 923 вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Зокрема, за новими правилами:

1. Допомогу не надають тим ВПО, які були обліковані як ВПО до 24.02.2022, крім осіб, які:

  • отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг;
  • осіб, які повторно перемістилися з тимчасово окупованої території, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації після 24.02.2022.

2. Допомогу призначає орган соцзахисту впродовж 10 робочих днів із дати надходження заяви про надання допомоги на проживання ВПО:

  • якщо ВПО змінювала місце обліку та не отримала допомогу, на яку вона мала право, — допомогу призначають за останнім місцем обліку;
  • якщо ВПО подала заяву до 30.04.2022 та не отримала допомогу — допомогу надають за період, коли така особа мала право на допомогу на підставі сформованого Мінцифри переліку, або ВПО особисто чи поштою звертається до органу соцзахисту із заявою.

Перелік, сформований Мінцифри, має містити:

  • ПІБ заявника;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • серію та/або номер паспорта громадянина України;
  • відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася особа;
  • реквізити свідоцтва про народження (за наявності);
  • інші відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із ВПО (за наявності);
  • номер телефону (за наявності) та електронну адресу (за наявності).

3. За технічної можливості централізовано допомогу ВПО нараховують на підставі:

  • сформованого Мінцифри переліку;
  • сформованого органами соцзахисту списку ВПО, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання;
  • заяв, поданих через портал «Дія».

4. Мінсоцполітики на підставі списків, отриманих від органів соцзахисту або централізованого нарахування допомоги ВПО, щомісяця до 2, 12 і 22 числа формує реєстри ВПО, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, на банківський рахунок у банку, в якому відкрито рахунок одержувача.

Постанова набере чинності з дня опублікування. Станом на 23.08.2022 документ офіційно не оприлюднили.


Вітаємо вас із Днем Незалежності України! Бажаємо, щоб ваша плідна праця сьогодні стала надійною запорукою щасливого майбутнього. Мріємо, щоб наступного року свято було для нас мирним, тому наближаймо перемогу зараз.

Тому саме сьогодні надаємо вам знижку 40% на передплату електронних фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Щоб скористатися, телефонуйте 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть менеджеру у чат. Назвіть кодове слово «‎незалежність»‎ та отримайте свою персональну знижку. Пропозиція діє лише 24 серпня 2022 року.

Разом ми — сила! Слава Україні 💙💛

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1280

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
39320

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1981

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді