Спрощений облік робочих місць для осіб з інвалідністю — що змінилося

Державна служба України з питань праці коментує новації щодо спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю, які запроваджені законом.

облік робочих місць для інвалідів

Калькулятор штрафів

6 листопада 2022 року набули чинності зміни до статті 19 Закону України від 21.03.1991р. №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (далі – Закон № 875).

Головні зміни в обліку робочих місць

  1. У частині 3 статті 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» зникло формулювання «звітувати Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю».
  2. Стаття 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», яка визначає норматив робочих місць, викладена у новій редакції:
  • для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця;
  • підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті та з урахуванням вимог статті 18 цього Закону, і здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативу робочих місць. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.
  • у межах зазначеного нормативу здійснюється також працевлаштування осіб з інвалідністю внаслідок психічного розладу відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу».

Відтепер всю інформацію щодо зайнятості та виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю від роботодавців надає Пенсійний фонд України. ПФУ передаватиме в Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю такі дані:

  • про створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підприємствами, установами, організаціями (далі – підприємствами), фізичними особами, які використовують найману працю.

Інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для інвалідів і про їх зайнятість та працевлаштування, є підставою для проведення перевірки.

Фонд соцзахисту інвалідів щороку до 10 березня в автоматизованому режимі буде визначати підприємства та установи, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю. Порушники отримають розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій за попередній рік, що підлягають сплаті. Розрахунок  буде надсилатися до електронних кабінетів роботодавців на веб-порталі ПФУ.

Розмір нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю та порядок його обрахування не змінилися.

За матеріалами Держпраці

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників

Коли справа доходить до подання звітності, у бухгалтера постають питання. Адже є сумісники, декретниці, нові працівники й ті, що звільнилися. Давайте розглянемо, як розраховується середньооблікова кількість штатних працівників.
52616

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3134

Бюджетні кошти на Є-дата

Дізнайтеся нюанси та строки оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів на веб-порталі Є-data, аби уникнути штрафів і відповідальності за Є-data 2024 року.
100916

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді