Автоцивілка здорожчає для власників авто після прийняття нового закону

Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності всіх власників наземних транспортних засобів стане дорожчим після прийняття Верховною Радою законопроєкту №8300.

автоцивілка здорожчає в Україні

Калькулятор штрафів

Закон підтримали 232 народних депутата.

Які зміни впроваджує новий закон:

  • страхові суми будуть поступово підвищуватися;
  • запроваджується швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів (термін змінюється з 1 року скорочується до 60 днів);
  • ‍запроваджується пряме врегулювання у всіх випадках дорожньо-транспортних пригод, в яких шкода завдана лише транспортному засобу. Це дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика;
  • ‍запроваджується вільне ціноутворення. Як вважають законотворці, це надасть можливість визначати «справедливу ціну» та включить ринкові механізми;
  • зменшується строк розгляду заяви про здійснення страхової виплати з 90 до 60 днів з дня подання заяви про здійснення страхової виплати.

Нагадаємо, що в 2023 році при сплаті транспортного податку треба враховувати, що об'єктами оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. В 2023 році граничний вік авто — це випуск у 2018 році. Мінімальна зарплата становить 6700 гривень, 375 її розмірів дорівнює 2 512 500 грн.

Точний розрахунок вартості авто робить Мінекономіки та передає ДПС. Розрахувати вартість автомобіля для сплати транспортного податку можна зробити самостійно на цьому калькуляторі. Також треба орієнтуватися саме на перелік авто, які наведені на сайті Мінекономіки.

За інформацією народного депутата Ярослава Железняка

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12002

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді