Нове покоління СЕП буде працювати у режимі 24/7

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Національний банк України визначив порядок виконання міжбанківських платіжних операцій у новому поколінні СЕП.

нове покоління СЕП

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

НБУ врегулював питання виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті через нове покоління системи електронних платежів (СЕП). Нове покоління СЕП запрацює з 01.04.2023 на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (24/7). 

Цілодобовий режим роботи СЕП передбачає виконання міжбанківських платіжних операцій без призупинення роботи цієї системи та миттєвий перехід від поточного до наступного календарного дня. Сума виконаної платіжної інструкції відображатиметься за рахунком учасника СЕП датою того календарного дня, в якій вона проведена через СЕП.

З 01.04.2023 набере чинності нова Інструкція про виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті, яка затверджена постановою Правління НБУ від 03.03.2023 № 16.

Норма про обов’язкове зарахування коштів за платіжною операцією на рахунок отримувача протягом години набере чинності через рік — з 01.04.2024.

Нагадаємо, в грудні 2022 року Нацбанк повідомив про створення спільної мережі банківських відділень, які забезпечені альтернативними джерелами енергії, резервними каналами зв’язку, мають посилену інкасацію готівки та додатковий персонал.

З інформацією НБУ

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді