Кабмін розширив перелік доходів, з яких не сплачується військовий збір

Постановою Кабміну додано категорію громадян, які користуються пільгою при утриманні військового збору.

доходи, з яких не сплачується військовий збір

ВИРОБНИЧИЙ КАЛЕНДАР 2023

Кабінет міністрів України 17 березня змінив постанову від 30.12.2015 № 1161 «Про порядок підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції та/або здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Обʼєднаних сил (ООС), з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором».

Рішенням Уряду установлено підстави для застосування пільги з оподаткування військовим збором стосовно осіб, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ. Таким чином після набуття чинності постанови військовий збір з грошового забезпечення цієї категорії платників податків не буде утримуватися.

Також визначено підстави для застосування пільги – це витяги (копії) з наказів командирів (начальників) про виплату додаткової винагороди, що передбачена законодавством для осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях в умовах воєнного стану по відсічі і стримуванню збройної агресії росії.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що раніше до «пільговиків» з утримання військового збору належали особи, «які беруть участь в АТО, здійснюють заходи із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення ООС. Сюди належать співробітники правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС України, УДО України, Дер спецзв’язку України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб».

Також військовий збір не утримується:

  • з аліментів (підстава – пп. 165.1.14 ПКУ);
  • з допомоги по вагітності та пологам (підстава – п. 165.1 ПКУ).

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85343

Військовий збір відсоток у 2024 році

Військовий збір наповнює державний бюджет, тож для місцевих бюджетів він не відіграє особливої ролі. Однак бухгалтери держорганів, ОМС, бюджетних установ мають знати правила його утримання із доходів, що нараховують держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам чи іншим фізичним особам.
18297

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
341358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді