ТОП-10 порад, як розробляти посадові інструкції для держслужбовців

Новий наказ НАДС стосується посадових інструкцій для державних службовців категорій «Б» та «В».

як розробляти посадові інструкції для держслужбовців

Норми тривалості робочого часу 2023

Національне агентство з питань державної служби внесло зміни до Порядку розроблення посадових інструкцій державних службовців категорій «Б» та «В».

НАДС дає відповіді на ТОП-10 питань про посадові інструкції.

1. Чи потрібно оновлювати діючі посадові інструкції у зв’язку зі зміною форми?

Порядком не передбачено обов'язку перезатвердження усіх існуючих посадових інструкцій для приведення їх у відповідність до зміненої форми. Оновлену форму посадових інструкцій, а також положення Порядку потрібно застосовувати з 30 березня 2023 року. Але перегляд посадових інструкцій обов'язково здійснюється не рідше ніж один раз на три роки. 

2. Чи потрібно документально оформлювати рішення про перегляд посадових інструкцій?

Ні, не потрібно.

3. Чи необхідно передбачити в посадовій інструкції покладання виконання посадових обов'язків на іншого державного службовця?

Відповідно до пункту 2 розділу І Порядку, у посадовій інструкції НЕ рекомендується зазначати про покладання обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця на іншого державного службовця.

Має бути окремоме рішенні керівника, у якому буде враховано поточну ситуацію в державному органі та положення частини третьої статті 52 Закону України «Про державну службу».

4. Чи встановлена мінімальна кількість посадових обов’язків, які повинні бути зазначені в посадовій інструкції? Якщо у державного службовця 10 і більше посадових обов’язків – як правильно їх прописати в посадовій інструкції?

У розділі посадової інструкції «Основні посадові обов’язки» зазначаються до десяти посадових обов'язків, які мають відповідати завданням і функціям структурного підрозділу та державного органу, меті посади та включати типові види діяльності, що мають виконуватися на посаді та вирізняють її серед інших посад у структурному підрозділі або державному органі в цілому. Посадові обов’язки рекомендується викладати чітко, лаконічно, зрозуміло та однозначно.

Якщо виявлено більше десяти основних дій, рекомендується додатково їх переглянути і згрупувати відповідно до завдань на цій посаді. Слід зважати на кількість, складність, типову тривалість виконання певних дій та інші фактори для належного розподілу обсягу роботи в межах робочого часу між держслужбовцями.

Мінімальної кількості посадових обов’язків не передбачено. Кількість посадових обов’язків державного службовця обумовлена специфікою посади державної служби.

5. Якщо в державному органі є 10 посад з однаковими посадовими обов’язками, скільки необхідно затвердити посадових інструкцій – 10 чи 1?

Посадова інструкція розробляється для кожної посади державної служби категорій «Б» та «В» у штатному розписі. Тобто для однієї посади – одна посадова інструкція. У разі виконання працівниками однакових посадових обов’язків, в їх посадових інструкціях рекомендується визначити однакові основні посадові обов’язки.

6. Чи обов’язкові для заповнення усі розділи посадової інструкції державних службовців категорій «Б» та «В»?

Інформація заповнюється за потреби (наприклад, не кожній посаді характерні спеціальні умови служби, тому вони зазначаються у разі їх наявності). Приклади розроблених посадових інструкцій для посад державної служби категорій «Б» та «В» наведено у додатку 5 до Методичних рекомендацій.

7. Чи може один спеціаліст мати декілька посадових інструкцій: основну та додаткову, наприклад, з військового обліку або пожежної безпеки?

Ні, не може. Посадова інструкція розробляється для кожної посади державної служби категорій «Б» та «В» у штатному розписі.

8. Чи потрібно погоджувати проект посадової інструкції з юридичною службою державного органу?

Ні, не потрібно.

9. Яка відповідальність за неналежне оформлення посадової інструкції/невчасне її розроблення та затвердження?

Згідно статті 64 Закону України «Про державну службу» за невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, визначених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами у сфері державної служби, посадовою інструкцією та за інші порушення службової дисципліни держслужбовець притягається до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому цим Законом.

10. Коли ознайомлювати особу із посадовою інструкцією, якщо вона призначена на посаду держаної служби у період дії воєнного стану без конкурсного відбору?

Служба управління персоналом ознайомлює з посадовою інструкцією у день призначення або переведення державного службовця на відповідну посаду. У разі тимчасової відсутності державного службовця служба управління персоналом ознайомлює такого державного службовця з посадовою інструкцією у день його виходу на роботу.

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7080

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17380

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106811

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді