Об'єднання звітності ПДФО та ЄСВ - врахуйте недоліки в роботі

У 2021 році бухгалтери звітуватимуть за новою формою Податкового розрахунку. Завдячують вони новинкою Мінфіну, який поєднав у ній два звіти — форму 1ДФ та Звіт із ЄСВ.
Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ - врахуйте недоліки в роботі

Як і очікували, об’єднана звітність, або Податковий розрахунок, що розробив і затвердив Мінфін, не стала тією інноваційною формою, яка дійсно здатна значно спростити роботу податкових агентів та платників ЄСВ.

Адже Мінфін загалом лише «перекроїв» її з перевернутої догори дригом Форми Д4, у кінець якої відправив аналог форми № 1ДФ.

Натомість в об’єднаній звітності, у порівнянні зі «старими» формами:

  • з’явилися нові графи, через які роботодавцям тепер доведеться, зокрема, додатково персоніфікувати, дублювати дані Розрахунку та деталізувати їх за місяцями.
  • у роботодавців виникла технічна необхідність співставляти між собою бази нарахування для ЄСВ, ПДФО та військового збору.

Ці фактори потребуватимуть від роботодавців допоміжних ресурсів та створюватимуть складнощі у поєднанні в рамках однієї звітності різних баз для нарахування ПДФО/військового збору/ЄСВ, зокрема, для доходів у негрошовій формі та лікарняних.

Крім того, у Розрахунку Мінфін змінив механізм коригування помилок для таблиць з ЄСВ. І хоча він начебто й став подібним до механізму коригування, який застосовували у формі № 1ДФ, проте на практиці потребуватиме додаткових роз’яснень від Мінфіну або податківців.

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ - врахуйте недоліки в роботі
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
Що ще цікавого знаємо про «гібрида» ПДФО та ЄСВ та чи полегшить він роботу бухгалтера?

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47491

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85209

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді