Безоплатне випробування працівників: чи є законним

Встановлення працівнику випробування на безоплатній основі законодавством України не передбачено.

Перевірте, чи правильно нараховуєте зарплату

Безоплатне випробування працівників: чи є законним

Тобто, праця найманої особи у період випробувального терміну має оплачуватися роботодавцем в обов’язковому порядку.

При прийнятті працівника на роботу з випробувальним терміном, суб’єкт господарювання зобов’язаний укласти з ним трудовий договір згідно зі ст.21 КЗпП.

Так, чинне законодавство про працю трактує трудовий договір, як угоду між працівником і власником підприємства, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену угодою та підпорядковуватися внутрішньому трудовому розпорядку.

Натомість власник підприємства зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати гідні, здорові та безпечні умови праці.

Працівник не може бути допущений до роботи, у тому числі й на умовах випробувального терміну, без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та без повідомлення до територіального органу ДПС про прийняття працівника на роботу.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13873

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14927

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді