Із закону прибрали «селища міського типу» – нові визначення населенних пунктів

Рада ухвалила нові правила утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, їх найменування та перейменування.
image32

Пошук по Класифікатору професій

28 липня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт Закону №8263 «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

Що змінює закон:

  • прибрається чинне з 1981 року радянське регулювання питань адмінтерустрою;
  • встановлюються чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ, сіл. Виключено визначення «селище міського типу»;
  • закріплюється на рівні закону процедуру найменування та перейменування населених пунктів;
  • спрощуються процедури встановлення меж населених пунктів тощо.

20 червня відбулися Конгресові слухання цього законопроєкту, організовані Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Присутні на слуханнях представники профільних асоціацій та експерти зазначали, що законопроєкт потрібний і його варто сприймати як перший крок до більш комплексного рішення, яке створить чіткі критерії, процедури та правила вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

Нагадаємо, 27 липня набули чинності зміни до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Джерело: офіційний сайт Децентралізація

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
27898

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
8188

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ 2024

План рахунків – це основний інструмент системи бухгалтерського обліку, який практично забезпечує її реалізацію та дає змогу формувати достовірну та прозору звітність. Тож розглянемо план рахунків бухгалтерського обліку, а також останні зміни, які відбулися у ньому.
159642

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5546

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді