Як Уряд планує долати гендерний розрив в оплаті праці

Кабмін схвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року та затвердив операційний план заходів з її реалізації на 2023-2025 роки.

За останні роки в Україні розрив в оплаті праці жінок та чоловіків скоротився на 7,4 відсоткових пункти і на сьогодні складає 18,6%. Але цей показник залишається більшим, ніж в багатьох країнах ЄС. Тому схвалена Урядом Стратегія має забезпечити рівну оплату праці та змінити фундаментальний світогляд громадян.

Реалізація прийнятої стратегії набуває особливого значення в умовах повномасштабної війни рф проти України. Велика кількість жінок працездатного віку виїхали за кордон із дітьми через небезпеку бойових дій та обстрілів. При цьому чоловіки віком від 18 до 60 років мають боронити країну. Тож великим викликом щодо гендерної рівності в оплаті праці після війни залишатиметься загроза неповернення українок та українців, вважають в Уряді.

Що передбачає Національна стратегія подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року:

  1. Подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі.
    Планується провести масштабну інформаційну кампанію для жінок «Звісно, зможеш», щоб переконати їх, що вони здатні отримувати більшу винагороду за свою працю. А також просвітницьку кампанію для збільшення обізнаності жінок щодо своїх прав і можливостей, якими вони можуть скористатись, щоб підвищити свій професійний рівень, здобути в короткий строк нову, більш затребувану на ринку праці спеціальність, у тому числі із категорії STEM і відповідно вище оплачувану роботу, започаткувати чи розвивати власний бізнес. Також пропонується запровадити гендерні аудити та обмін кращими практиками впровадження гендерної рівності на робочому місці.
  2. Вдосконалення законодавства про рівну оплату праці.
    Передбачено осучаснити трудове законодавство - в новій редакції Закону «Про працю» вводиться принцип однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі, що дозволить посилити ефективність судового захисту. Будуть запроваджені перевірки Держпраці на підставі скарг про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою. Також буде розроблено національну методологію ґендерно-нейтральної оцінки робіт і навчання для інспекторів праці та роботодавців.
  3. Створення умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов'язків.
    Зокрема, пропонується сприяти створенню та роботі державних та приватних дитячих садочків, підтримувати на державному рівні організації, які займаються дітьми старшого віку. Вдосконалити трудове законодавство щодо рівного ставлення працівників і працівниць із сімейними обов'язками. Планується запровадити навчальні програми для роботодавців щодо надання працівникам сприяння у поєднанні професійних і сімейних обов’язків.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147333

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56106

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5167

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді