Рада прийняла закон про відновлення перевірок з 1 грудня

Верховною Радою України було змінено дату поновлення документальних планових податкових перевірок.

Поновлення документальних планових податкових перевірок

Калькулятор штрафів

9 листопада Парламент схвалив законопроєкт №10016-д про часткове повернення документальних податкових перевірок у другому читанні. 

До другого читання у законопроєкт внесли наступні зміни:

  • строк повернення документальних планових податкових перевірок перенесено з 1 листопад на 01 грудня;
  • мораторій на перевірки ФОПів першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року.

Прийняття законопроєкту це одна з останніх вимог МВФ для ухвалення траншу, повідомляє народний депутат Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

На сайті Кабміну уточнено, що до плану-графіка проведення документальних планових перевірок у період з 01 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року можуть включатись лише :

  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;
  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у т.ч. постійні представництва нерезидента, які відповідають одному із визначених законом критеріїв;
  • інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному із визначених законом критеріїв.

Залишаються виключення, коли податкові перевірки не проводитимуться та встановлює певні особливості відбору платників податків для проведення планових перевірок.

З 01 грудня 2023 року діятиме мораторій на:

  • проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп – до 1 грудня 2024 року;
  • проведення документальних перевірок платників податків, де податковою адресою є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій (крім певних виключень);
  • проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об’єктів оподаткування чи об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій (крім певних виключень).

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8638

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19059

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді