Антикорупційне законодавство: що змінилося для органів місцевого самоврядування

Роз'яснення щодо змін у порядку подання декларацій осібами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану.

Антикорупційне законодавство: що змінилося для органів місцевого самоврядування

Калькулятор штрафів

За загальним правилом публічні службовці мають до 31 січня 2024 року подати:

  • щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди;
  • декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11.10.2023 включно);
  • декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їхнього подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно).

Увага! Якщо у декларанта існує обов’язок подати декларацію кандидата на посаду та щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за один і той самий звітний період, то у випадку подання першою щорічної декларації за відповідний звітний період, декларація кандидата на посаду за цей період не подається. Це зазначено в положеннях п.п. 3 п. 2 розд. ІІ Порядку № 449/21 від 23.07.2021.

Законом №3384-ІХ також відновлено спеціальні перевірки, які були зупинені з березня 2022 року. Відтепер особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для проведення спеціальної перевірки мають подати усі необхідні документи не пізніше 31 січня 2024 року. У разі її не проведення у цей строк особа підлягає звільненню з посади

Щодо осіб, які були призначені на посади у період дії воєнного стану, у разі виконання ними завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньої участі у бойових діях чи перебування в районі воєнних дій – вони повинні подати декларацію і необхідні документи протягом 90 календарних днів з дня припинення обставин, визначених ч. 7 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Щодо осіб, яких було призначено у період дії воєнного стану та звільнено до набрання чинності Законом, спеціальна перевірка не проводиться.

Декларування матеріальної допомоги:

  • від інших країн та міжнародних організацій через війну:
    • незалежно від того, чи перебувала особа на території України, чи за кордоном у час, коли отримувала цю допомогу, декларувати її не потрібно. Водночас, це стосується лише тих декларацій, звітний період яких повністю або частково припадає на період дії воєнного стану;
  • від України:
    • таку допомогу необхідно декларувати. Зокрема, це стосується грошової допомоги, яка надається внутрішньо-переміщеним особам (ВПО) від держави, у тому числі за поданими через платформу «єДопомога» заявками.

Серед грошової допомоги може бути:

  • покриття витрат на проживання (допомога на проживання ВПО);
  • компенсація витрат, пов’язаних із безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) ВПО;
  • грошова допомога цивільному населенню, яке евакуюється;
  • грошова допомога цивільному населенню деокупованих населених пунктів тощо.

НАЗК рекомендує у декларації джерелом доходу таких коштів вказувати Кабінет Міністрів України (заблокувавши поле для введення коду ЄДРПОУ).

Джерело: офіційний сайт Децентралізація

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7014

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66050

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
90336

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57760

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді