Для кого скасують орендну плату за 2023 рік

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд держмайна оприлюднив проєкт постанови КМУ, якою пропонують оновити особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану.

орендна плата за 2023 рік

Калькулятор індексації зарплати

Нагадаємо, особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану визначає постанова КМУ від 27.05.2022 № 634.

Фонд держмайна пропонує звільнити від орендної плати за оренду державного та комунального майна:

  • фізичних осіб та ФОП, яких призвано або прийнято на військову службу після оголошення воєнного стану до його припинення чи скасування – за період з 1 числа місяця в якому їх було призвано або прийнято на військову службу по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати закінчення проходження ними військової служби;

  • орендарі державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, які включені до переліку таких територій, – за період з 1 числа місяця в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку бойових дій або тимчасової окупації по 1 число місяця, що настає через 3 місяці після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації.

Проєктом постанови КМУ пропонують такі зміни запровадити з 01.01.2023 року.

Зауваження та пропозиції до проєкту ФДМУ прийматиме до 22.12.2023 на електронну скриньку (e-mail): [email protected].

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
31166

Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді