Звільнили і працевлаштували робітника протягом місяця: що з ЄСВ

У ДПС пояснили до якої суми доходу застосовується максимальна величина бази нарахування ЄВ роботодавцем, який протягом місяця звільнив та прийняв найманого працівника на роботу.

⚡️ За яким алгоритмом заповнювати Податковий розрахунок з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?⚡️

Звільнили і працевлаштували робітника протягом місяця: що з ЄСВ

Відповідно до Закону № 2464 нарахування єдиного внеску здійснюється на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, якi включають основну та додаткову зарплату, iншi заохочувальнi та компенсацiйнi виплати, у тому числi в натуральнiй формi, що визначаються вiдповiдно до Закону «Про оплату працi».

Нарахування ЄВ здiйснюється в межах максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464.

При цьому, платники ЄВ, крім платників зазначених у пп. 4 і 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464, зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств.

Тобто, роботодавець, який протягом місяця звільнив та прийняв найманого працівника на роботу, застосовує максимальну величину бази нарахування ЄВ до загальної суми місячного доходу, оскільки обмеження величини бази нарахування не залежить від кількості проведених по такому працівнику нарахувань в звітному місяці.

За матеріалами ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
324

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18772

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді