Додаток Д5 об'єднаної звітності - приклад заповнення

Автор
експерт з оплати праці, Київ
✔️ Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ ►►► коли подавати ►►►бланк та зразок заповнення ►►► інструкція з прикладами ►►► реквізити

ВЕБІНАР 10 практичних кейсів, щоб успішно підготувати квартальну звітність з ПДФО та ЄСВ

Додаток Д5 об'єднаної звітності - приклад заповнення

Журнал «Головбух: Праця та зарплата» запрошує на безплатний вебінар

У Додатку 5 Єдиної звітності (Д5) роботодавці вказують відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби. Його форму і порядок заповнення Мінфін затвердив Наказом № 773. З’ясуємо, як змінився Д5 у порівнянні з таблицею 5 Звіту з ЄСВ за формою Д4, за яких підстав його подавати та як правильно заповнювати у різних робочих ситуаціях.

⚡️ Алгоритм заповнення Податкового розрахунку з ЄСВ, ПДФО та ВЗ⚡️

Додаток Д5 - коли подається

Додаток 5 податкового розрахунку з єсв подавайте, щоб зареєструвати застрахованих осіб у Держреєстрі, а також зафіксувати події, щоб призначити пенсії, матеріальне забезпечення, страхові виплати.

Як і Таблицю 5 до Звіту з ЄСВ, подавайте додаток 5 Єдиної звітності лише якщо на те є підстави. Формуйте Д5, якщо протягом звітного періоду:

  • уклали або розірвали трудовий договір з фізичною особою (ФО) або договір ЦПХ на виконання робіт/надання послуг з ФО, яка не є ФОП;
  • уклали або розірвали трудовий договір із ФО, яку працевлаштували на нове робоче місце;
  • перевели працівника на іншу постійну посаду або роботу у того ж роботодавця;
  • виключили зі списків особового складу, зокрема, військової частини/закладу освіти/установи особу, яка вперше вступила на військову службу або закінчила проходження військової служби. Ця підстава не стосується звичайних роботодавців. Вона — лише для військових частин та інших військових формувань. Саме такі страхувальники відображають відповідну інформацію про своїх застрахованих осіб, які проходять службу в цих структурах. Тому, якщо працівника звичайного роботодавця призвали на строкову службу або працівник уклав контракт, формувати Д5 і показувати початок та закінчення служби не потрібно;
  • надали відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • надали відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років або по догляду за дитиною від трьох до шести років.

Нові підстави, щоб подавати додаток 5 Єдиної звітності у порівнянні з Таблицею 5 Звіту з ЄСВ:

  • протягом звітного періоду перемістили працівника з одного структурного підрозділу до іншого;
  • призначили особу на нову посаду.

Якщо у звітному кварталі не було жодної зі згаданих подій, додаток 5 Єдиної звітності не формуйте і не подавайте (п. 5 розд. ІV Порядку № 4).

Додаток 5 податкового розрахунку з ЄСВ - звітний період та строки подання

Додаток 5 ЄСВ-2021 (бланк) у складі Податкового розрахунку подавайте окремо за кожний квартал з розбивкою за місяцями звітного кварталу. Строк подання — протягом 40 календарних днів (к. дн.), що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладамиД5 податкового розрахунку за звітний квартал формуйте не за кожен місяць кварталу окремо, а один за квартал. Керуйтеся формою Д5, а на рекомендацію Порядку № 4 зазначати у рядку 02 Д5, зокрема, «номер місяця у звітному кварталі (цифрове значення від 1 до 3)», не зважайте (абз. 22 п. 5 розд. ІV Порядку № 4).

Зауважте, роботодавець може подавати Д5 не лише за звітний квартал, а й протягом поточного кварталу. Йдеться про Д5 з типом «Звітний», як «Довідковий». Його подавайте, щоб надати інформацію відповідним фондам, якщо призначили застрахованим особам пенсії, страхові виплати або допомогу по безробіттю.

Строки, щоб подавати Податковий розрахунок, зокрема й Д5, з типом «Звітний», як «Довідковий», Порядок № 4 не встановлює. Але ПФУ роз’яснив, що його подають у межах звітного кварталу, якщо настала відповідна подія (Лист № 2800). Отже, якщо маєте підстави, щоб подати довідкову інформацію за місяці І кварталу, то «Довідковий» Д5 разом з Податковим розрахунком типу «Звітний», як «Довідковий» подавайте винятково до 31 березня 2021 року.

Додаток Д5 - реквізити

Реквізити Додатка Д5 до Податкового розрахунку ЄСВ

Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами
Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами
Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами
Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами
Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами
Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами

Таблична частина

Тепер розглянемо, як заповнити табличну частину Д5 з типом «Звітний» на прикладах різних робочих ситуацій.

ПРИКЛАД 1. Прийом/звільнення

Роботодавець протягом І кварталу 2022 року:
— прийняв 10 березня на основне місце роботи працівника — Кущ Іван Петрович, посада двірника (код КП 9162), наказ від 09.03.2022 № 15-ос;
— звільнив 12 березня за власним бажанням з основного місця роботи працівника — Коваль Степан Олексійович, посада сторожа (код КП 9152), наказ від 11.03.2022 № 26-ос.
Як відобразити ці події у Д5 за І квартал 2022 року?

Позаяк роботодавець прийняв та звільнив працівників на/з основного місця роботи, у графі 07 зазначте категорію особи «1». У графі 10 зазначте дату початку/закінчення трудових відносин. Дату проставляйте без крапок. У графі 16 обов’язково вкажіть дату та номер наказу, на підставі якого прийняли/звільнили працівників. При цьому щодо працівника, якого звільнили, у графі 17 зазначте статтю КЗпП на підставі якої це зробили.

Як заповнити Д5 для Прикладу 1, див. Табл.

Додаток Д5 - приклад заповнення

Додаток 5 Єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ: інструкція з прикладами

Натисніть, щоб збільшити

ПРИКЛАД 2. З відпустки по вагітності у відпустку по догляду

У бухгалтера Мацай Ганни Петрівни 10 березня 2022 року закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (наказ від 06.11.2020 № 135-в). З 11 березня 2022-го їй надали відпустку по догляду за дитиною до трьох років (наказ від 09.03.2021 № 14-в). Як це відобразити у Д5 за І квартал 2022 року?

У Д5 щодо такої працівниці сформуйте два рядки:

  • один — з датою закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у графі 07 зазначте категорію особи «5»;
  • другий — з датою початку відпустки по догляду за дитиною до трьох років, у графі 07 зазначте категорію особи «6».

Як заповнити Д5 для Прикладу 2, див. Табл.

ПРИКЛАД 3. Переведення на іншу посаду

Дорошенко Олену Вікторівну, яка працює за основним місцем роботи, з 12 березня 2022 року перевели з посади касира (код КП 4211) на посаду бухгалтера (код КП 3433), наказ від 09.03.2022 № 29-ос. Як це відобразити у Д5 за І квартал 2022 року?

Щоб відобразити у Д5 переведення працівниці на іншу посаду, зазначте категорію особи (графа 07), реєстраційний номер облікової картки платника податків, прізвище, ім’я, по батькові застрахованої особи. Переведення відобразіть двома рядками:

  • у першому у графі 10 «дата закінчення» проставте останній день роботи працівниці за попередньою посадою на посаді касира — 11 березня;
  • у другому у графі 10 «дата початку» — дату, з якої працівницю перевели на посаду бухгалтера — 12 березня 2022 року.

У графі 12 обов’язково зазначте «1» — спеціальну позначку, яка підтверджує, що інформація, яку навели, пов’язана з переведенням застрахованої особи на іншу посаду/роботу чи переміщенням до іншого підрозділу. У графі 16 проставте реквізити наказу, на підставі якого відбулася ця подія.
Як заповнити Д5 для Прикладу 3, див. Табл.

Додаток Д5 об'єднаної звітності - приклад заповнення

10 практичних кейсів, щоб успішно підготувати квартальну звітність з ПДФО та ЄСВ

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді