Договори оренди продовжуватимуть шляхом проведення електронних аукціонів

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд держмайна готує нові особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану.

договір оренди держмайна

Пошук по Класифікатору професій

Нагадаємо, особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану визначені постановою КМУ від 27.05.2022 № 634. Наразі договори оренди державного майна, незалежно від його місцезнаходження, продовжують без проведення аукціону та прийняття рішення орендодавцем державного майна на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати його припинення чи скасування.

Фонд держмайна пропонує:

  • відновити процедуру продовження договорів оренди шляхом проведення електронних аукціонів для орендарів державного майна, розташованого поза межами територій активних бойових дій та тимчасово окупованих територій.
  • продовжити строк дії договорів, які завершуються менш як протягом 4 місяців після відновлення процедури продовження їх за результатами аукціону;
  • запровадити особливості продовження договорів оренди, які бути автоматично продовжені до набрання чинності цими змінами.

Зокрема, на період воєнного стану стартова орендна плата на аукціоні з продовження договорів оренди та орендна плата за договорами, які можуть бути продовжені без проведення аукціону, встановлюються на рівні останньої місячної орендної плати, встановленої договором, з урахуванням її індексації, без урахування звільнень і знижок, наданих цією постановою.

Зауваження та пропозиції до проєкту Фонд держмайна прийматиме до 09.02.2024 на електронну скриньку (e-mail): [email protected].

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
30820

Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді