Хто матиме право на оренду державного і комунального майна без проведення аукціону

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Учора, 22.01.2024, Фонд держмайна оприлюднив доопрацьовані зміни у додатках 1 та 3 до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна (далі – Порядок) та додатку 1 до Методики розрахунку орендної плати за державне майно (далі – Методика).

оренда державного і комунального майна

Калькулятор стажу

У Переліку документів, що подаються потенційними орендарями, які звернулися із заявою про включення об’єкта оренди до Переліку другого типу або заявою про оренду об’єкта з Переліку другого типу (додаток 1 до Порядку) визначені документи за новими орендарями:

  • надавачі соціальних послуг, які включені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;
  • потенційні орендарі для організації та надання послуг з метою боротьби та протидії поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб у період дії карантину;
  • молодіжні та дитячі громадські об’єднання, які протягом останніх двох років, що передують року звернення, співпрацюють з органами державної влади/ОМС щодо виконання державних цільових, регіональних, місцевих та інших програм у сфері молодіжної політики;
  • молодіжні центри, що є неприбутковими установами державної та комунальної форм власності;
  • переможців аукціону з розподілу квоти підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газу, а з використанням гідроенергії – лише мікро-, міні- та малі гідроелектростанції), за умовами якого в оренду для будівництва (монтажу) об’єктів електроенергетики, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання, надаються дахи та/або фасади будівель та інших капітальних споруд.

Ці орендарі матимуть право на оренду державного та комунального майна без проведення аукціону.

У зв’язку з новими орендарями було доповнено Перелік категорій за цільовим призначенням об’єктів оренди (додаток 3 до Порядку) та Орендні ставки для договорів оренди державного майна (додаток 1 до Методики).

Первинна редакція проєкту постанови КМУ опублікована 06.12.2023 і протягом місяця Фондом держмайна приймалися пропозиції та зауваження. Наразі оприлюднили проєкт постанови який було доопрацьовано з урахуванням зауважень експертного середовища.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
30821

Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді