Оренда держмайна: хто і як здійснюватиме контроль

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд держмайна оприлюднив проєкт Порядку виконання контрольних функцій у сфері оренди державного майна.

оренда держмайна

Калькулятор індексації зарплати

У проєкті Порядку виконання контрольних функцій у сфері оренди державного майна визначено три види контрольних заходів:

  • постійний контроль – постійний контроль за виконанням умов договору оренди та використанням державного майна, переданого в оренду;
  • періодичний комплексний контроль – періодичний комплексний контроль за виконанням умов договору оренди та використанням державного майна, переданого в оренду;
  • позаплановий контроль – позаплановий контроль за виконанням умов договору оренди та використанням державного майна, переданого в оренду.

Постійний контроль здійснює:

  • балансоутримувач – за використанням об’єкта оренди;
  • орендодавець – за виконанням умов договору оренди.

Орендодавець перевірятиме:

  • надходження плати за оренду державного майна до державного бюджету у розмірі, порядку та строки, встановлені договором оренди;
  • наявність чинного договору страхування об’єкта оренди;
  • відповідність орендаря вимогам частини четвертої статті 4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

У разі виявлення порушень балансоутримувач/орендодавець складатиме акт у довільній формі у трьох примірниках, два з яких протягом трьох робочих днів з дня його підписання надішле рекомендованим листом або вручить орендарю та орендодавцю/балансоутримувачу, а інший зберігатиме у себе.

Орендодавець складатиме акт у разі, якщо:

  • орендар допустив прострочення сплати орендної плати на строк більше трьох місяців або сумарна заборгованість з орендної плати більша, ніж плата за три місяці;
  • відсутній договір страхування об’єкта оренди.

У проєкті Порядку визначено коли та хто проводитиме періодичний комплексний контроль та позаплановий контроль.

Пропозиції та зауваження до проєкту Фонд держмайна прийматиме протягом лютого на електронну скриньку (e-mail): [email protected].

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
30820

Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді