Названий рівень девальвації гривні за 2 місяці 2024 року

Голова Комітету ВРУ з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прокоментував ситуацію на валютному ринку у лютому і з початку 2024 року (за даними НБУ).

Названий рівень девальвації гривні за 2 місяці 2024 року

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Офіційний курс:

  • за січень - лютий 2024 року середній офіційний курс гривні до долара склав 37,92 грн/дол;
  • офіційний курс на 29 лютого 2024 року – 38,21 грн/дол. (на 07.03 – 38,27 грн/дол.).

За середньомісячним офіційним курсом гривня девальвувала:

  • за лютий 2024 року – на 0,3% (до січня 2024 року);
  • за 2 місяці з початку року – на 2,3% (до грудня 2023 року);
  • за час після переходу до керованої гнучкості – на 3,7% (до фіксованого курсу 36,57 грн/дол).

Інтервенції НБУ:

  • чистий продаж валюти НБУ на підтримку курсу за лютий 2024 року скоротився до 1,51 млрд. дол. (проти 2,55 млрд. дол. у січні 2024 року і 2,68 млрд. дол. у середньому за 5 місяців після відв’язки від фіксованого курсу). Це найменший показник інтервенцій від лютого 2023 року;
  • інтервенції скоротились через сезонні чинники, покращення валютних очікувань і уточнення валютних обмежень з боку НБУ, що зменшуватимуть відплив валюти за операціями юридичних осіб.  

Валютний міжбанк (без НБУ):

  • у лютому обсяг купівлі – продажу валюти банками на міжбанку (без НБУ) склав до 1,93 млрд. дол., що є середнім значенням після відв’язки від фіксованого курсу;
  • після переходу до більш гнучкого курсу цей показник збільшився щонайменше удвічі. Це позитивна тенденцію, яка свідчить про розширення пропозиції валюти і зміцнення здатності балансування валютного міжбанку без участі НБУ.

Данило Гетманцев зазначив, що про самобалансування ринку (як це було до війни), що є однією з умов переходу до плаваючого курсу, мова не йде. Для цього обсяг торгів на міжбанку (без НБУ) має зрости додатково щонайменше у 5 раз.    

Населення:

  • у лютому - на фоні покращення валютних очікувань і послаблення девальваційного тиску на міжбанку - попит на валюту з боку населення зменшився;
  • сальдо чистого продажу валюти населенню на готівковому і безготівковому ринку скоротилось до 0,82 млрд. дол. (проти 1,10 і 1,03 млрд.дол. відповідно у січні 2024 і грудні 2023 року).  

«Отже, після пожвавлення девальваційних тенденцій на валютному ринку наприкінці минулого і початку цього року, викликаних сезонними чинниками, скасуванням всіх обмежень на продаж готівкової валюти населенню,  погіршенням валютних очікувань, ситуація у лютому дещо вгамувалась. Як і раніше НБУ повністю контролює стан валютного ринку, маючи комфортний рівень міжнародних резервів і калібруючи за необхідності валютні обмеження. Збільшення визначеності щодо надання міжнародної допомоги з березня 2024 року сприятиме стабілізації валютних очікувань», – підсумував Данило Гетманцев.

Нагадаємо, названо індекс інфляції у лютому 2024 року.

Джерело: Telegram-канал Данила Гетманцева

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Інвентаризація розрахунків в бюджетних установах

Інвентаризація розрахунків в бюджетних установах забезпечується посадовою особою, яка здійснює керівництво установою та створює необхідні умови для її проведення. За несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації грошових коштів і матеріальних цінностей, документальне оформлення її результатів аудитори мають право накласти штраф.
9690

Заробітна плата: перевірка розрахунків та типові помилки

Обовʼязковий контроль нарахування зарплати убереже бухгалтера від штрафів. Розкажемо, як заробітна плата у бюджетній установі та ОМС перевіряється аудиторами та які професійні «секрети» застосовують аудитори («ревізори»).
14389

Посадова інструкція бухгалтера бюджетної установи – зразок

Прийняли на роботу нового бухгалтера? Ознайомте його з посадовими обов’язками, правами та відповідальністю. Для цього скачайте актуальний зразок посадової інструкції бухгалтера бюджетної установи.
66124

Е-лікарняний – як оплатити під час відпустки

Наразі діють дві форми паперовий та електронний лікарняний. Як діяти роботодавцеві, якщо під час відпустки працівник захворів або має піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?
9474

Податки в ОМС: бухоблік та проведення

Сплата податків не минає нікого. І бюджетники не виключення. Навіть ті, які мають відношення до влади, зокрема й місцевої. Які податки і збори є витратами ОМС, як їх обліковувати, бухгалтерські проведення. Про це та інше – у консультації.
9670

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді