У обігу — нова банкнота

Нацбанк 25 вересня 2018 року ввів у обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном та удосконаленою системою захисту.

Починаючи від сьогодні 20-гривнева банкнота нового зразка є законним платіжним засобом. Вона перебуватиме у обігу разом із банкнотами 20 гривень зразка 2003 року. Громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

Як свідчить міжнародний досвід, дизайн та систему захисту банкнот потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб ускладнити або зовсім унеможливити підробку банкнот.

Дизайн банкноти номіналом 20 гривень зразка 2018 року наслідує оновлені банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року та 500 гривень зразка 2015 року.

На оновленій банкноті номіналом 20 гривень збережені основні зображення банкноти зразка 2003 року:

  • на лицьовому боці посередині розміщений портрет Івана Франка;
  • на зворотному боці — зображення будівлі Львівського оперного театру.

Праворуч від портрета, як і на решті банкнот нового зразка, розташований оптично-змінний захисний елемент для візуального контролю. Він має вигляд стилізованого зображення квітки, виконаного спеціальною фарбою (OVI), що змінює колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору з пурпурного (малиново-фіолетового) на оливково-зелений.

Збільшили також зображення номіналу, покращили ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, удосконалили знак для розпізнавання людьми з вадами зору тощо.

За інформацією Національного банку України

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
5058

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14539

Зарплата держслужбовців 2025

Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.
876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді