Як замовнику отримати відомості про неплатоспроможність учасника

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки роз’яснило порядок отримання відомостей про перебування у процедурах банкрутства (неплатоспроможності)

відомості про неплатоспроможність учасника

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в ЕСЗ, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів.

Мін’юст листом від 30.05.2024 № 80888/213-11.5-24/21.4 повідомив, що з 01.06.2024 впроваджують в дослідну експлуатацію програмне забезпечення автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність». До моменту повного наповнення системи інформацію з Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), надаватимуть у формі інформаційних листів за запитами.

Під час проведення процедури закупівлі, за відсутності вільного доступу замовника до публічної інформації, що міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, або публічної інформації, що є доступною в ЕСЗ, замовник перевірятиме інформацію щодо учасника процедури закупівлі чи не визнаний він в установленому законом порядку банкрутом та чи не відкрита стосовно нього ліквідаційна процедура (умова відхилення тендерної пропозиції за підпунктом 8 пункту 47 Особливостей). Перевірку замовник проводитиме з урахуванням наявних тимчасових обмежень у вільному доступі до такої інформації.

Тому, під час проведення тендерів, замовник самостійно з урахуванням вимог законодавства правового режиму воєнного стану та інформації, вказаної у листі Мін’юсту, визначає у тендерній документації спосіб підтвердження відсутності підстави для відмови в участі у процедурі закупівлі, передбаченої у підпункті 8 пункту 47 Особливостей.

У листі Мін’юсту наведено вимоги до запиту про надання відомостей з Реєстру боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність). Запит потрібно адресувати:

  • міжрегіональному управлінню Мін’юсту – за місцезнаходженням суб’єкта, щодо якого запитується інформація;
  • Мін’юсту – у разі необхідності в одночасному отриманні відомостей щодо декількох суб’єктів, які зареєстровані в областях, віднесених до сфери повноважень різних міжрегіональних управлінь Мін’юсту.

Відомості з Реєстру боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) є актуальними на дату підписання інформаційного листа.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38978

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2308

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді