Внесені зміни до Порядку призначення і виплати соціальної допомоги

Кабмін вніс зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд.

Внесені зміни до Порядку призначення і виплати соціальної допомоги

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Передбачено, що при призначенні соціальної допомоги дитині померлого годувальника подається трудова книжка (у разі наявності) померлого годувальника.

Спрощено механізм подання документів для призначення соціальної допомоги, передбачивши отримання органами соціального захисту населення відомостей з державних електронних інформаційних ресурсів:

  • через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта»;
  • шляхом доступу до інформаційних систем або баз даних;
  • шляхом подання запитів до власників (розпорядників) зазначених відомостей.

Передбачено надання допомоги на поховання осіб, які отримували соціальну допомогу, в разі їх смерті за кордоном на підставі поданих членами сімʼї або особою, яка проводила поховання, виданих компетентним органом іноземної держави документів, що підтверджують факт смерті отримувача соціальної допомоги.

Визначено, що документом, що засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи, є:

  • довідка про взяття на облік;
  • або інформація про тимчасове місце проживання, отримана органом соціального захисту населення з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Джерело: Telegram-канал Тараса Мельничука

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
5618

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
48649

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
71879

Призначення і виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1019

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
63587

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді