Скорочення чисельності або штату працівників - особливості звільнення державних службовців

Звільнення державних службовців у зв’язку із припиненням державної служби за ініціативою суб’єкта призначення має свої особливості, які регулюються діючим законодавством – положенням Кодексу законів про працю України з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про державну службу»

Скорочення чисельності або штату працівників - особливості звільнення державних службовців

Згідно з ч. 3 ст.87 Закону України «Про державну службу», держслужбовця попереджають про наступне звільнення у разі скорочення штату (чисельності, посади), реорганізації чи ліквідації держоргану у письмовій формі не пізніше ніж за 30 календарних днів. У разі звільнення з державної служби з вищезгаданих підстав державному службовцю виплачується вихідна допомога у розмірі двох середньомісячних заробітних плат.

Більш детально по пунктах, процедура скорочення держслужбовців з державної служби має такі особливості:

  1. Письмове попередження за 30 днів до дня звільнення.
  2. Роботодавець не зобов’язаний переводити працівника на іншу посаду. Не застосовують положення ч. 2 ст. 40 КЗпП.
  3. Не має обов’язку пропонувати вакантну посаду. Пропозиція державному службовцю вакантної посади є правом суб’єкта призначення або керівника державної служби, а не обов’язком.
  4. Не має переважного права на залишення на роботі. Не застосовується положення ч. 2 ст. 49-2 КЗпП.
  5. Згода профспілки на звільнення держслужбовця не отримується. За 30 календарних днів до запланованих звільнень первинним профспілковим організаціям надається інформаціящодо цих заходів, включаючи інформацію про причини звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також проводяться консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.
  6. Звільнення може бути у період лікарняного або відпустки.
  7. Розрахунок при звільненні – 7 днів.
  8. Розмір вихідної допомоги — дві середні місячні зарплати
  9. Протягом 6 місяців з дня звільнення може бути призначений на таку саму посаду за умови, якщо він був призначений на посаду в цьому органі за результатами конкурсу.

Джерело: Координаційний центр з надання правової допомоги

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7015

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17220

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106487

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді