Відповідальність за ненадання інспектору з праці документів на перевірку

Відомство Державної служби України з питань праці на сьогодні має право перевіряти дотримання трудового законодавства, при цьому для проведення таких перевірок є чітко регламентовані підстави.
Завантажуйте чинні бланки
Форма № 1-ПВ (місячна)затверджена наказом Держстату від 10.06.2016 № 90 .
Форма 1-ПВ (квартальна)затверджену наказом Держстату від 31.07.2019 № 259 .

Відповідальність за ненадання інспектору з праці документів на перевірку

До компетенції Держпраці входять:

  • охорона та гігієна праці;
  • нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю;
  • зайнятість населення;
  • соціальні послуги.

Отже, відповідальність за вчинення перешкод у проведенні інспекційного відвідування, предметом якого є перевірка належності оформлення трудових відносин, регламентує стаття 265 КЗпП. Юридичні та ФОПи, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі: недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення; за вчинення дій, передбачених абзацом 7 частини 2 статті 265 КЗпП — недопущення до проведення перевірки з питань належного оформлення трудових відносин, створення перешкод у її проведенні — у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Також Верховний Суд наголошує на тому, що ненадання документів на письмову вимогу інспектора з праці під час перевірки прирівнюється до недопущення до перевірки (або хоча б до створення перешкод у проведенні перевірки). Адже без таких документів, на думку суду, інспектор Держпрраці не зможе реалізувати наявне повноваження з інспектування (Постанова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15.06.2021 у справі №826/7706/17.).

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8643

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді