Кваліфікаційні критерії та аномально низька ціна

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки надало роз’яснення щодо технічної реалізації кваліфікаційних критеріїв в ЕСЗ та правильності визначення терміну «аномально низька ціна».

аномально низька ціна

Бронювання працівників: Мін­еко­но­міки роз’яснює зміни

Технічна реалізація кваліфікаційних критеріїв

Інформацію в ЕСЗ розміщують шляхом:

  • заповнення електронних полів, визначених адміністратором і реалізованих ЕСЗ;
  • завантаження відповідних документів.

Слід зауважити, якщо інформація, розміщена в ЕСЗ шляхом завантаження документів, містить відомості, що відрізняються від тих, які розміщені шляхом заповнення електронних полів, автентичною вважається інформація, розміщена шляхом заповнення електронних полів (п. 3 Порядку розміщення інформації в електронній системі закупівель, затвердженого наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082).

Одним із завдань Операційного плану реалізації у 2024–2025 роках Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки є стандартизація документів у сфері публічних закупівель та цифровізація процесів з метою зменшення операційних витрат замовників та учасників на роботу в ЕСЗ, зменшення кількості помилок та операційних витрат на формування та вивчення різних за структурою та наповненням документів тендерної документації та тендерної пропозиції.

ДП «ПРОЗОРРО» технічно реалізувало чергову частину електронної тендерної документації – кваліфікаційні критерії. Відтак з 30.07.2024 у тестовому режимі замовникам надана можливість розміщення інформації щодо кваліфікаційних критеріїв шляхом заповнення електронних форм з окремими полями. При цьому звертається увага замовників, що даний функціонал матиме обов’язковий характер.

З питаннями технічної реалізації вищевказаних полів Мінекономіки пропонує ознайомитися на Prozorro Інфобокс за посиланням.

У разі потреби з питань технічної реалізації можливо додатково звертатися до ДП «ПРОЗОРРО», яке відповідальне за забезпечення функціонування та наповнення веб-порталу Уповноваженого органу з питань закупівель (www.prozorro.gov.ua).

Аномально низька ціна

Мінекономіки звертає увагу замовників щодо правильного визначення у тендерній документації терміну «аномально низька ціна».

Термін «аномально низька ціна» потрібно визначати:

  • за пунктом 3 частини першої статті 1 Закону про публічні закупівлі – у разі проведення відкритих торгів із застосуванням електронного аукціону;
  • пунктом 37 Особливостей, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178, – у разі проведення відкритих торгів без застосуванням електронного аукціону.

Із листа Мінекономіки від 03.09.2024 № 3323-04/65721-06

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
39690

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді