Втрата касового чеку. Можливо відновити - чи ні?

Теми:
Касовий фіскальний чек підтверджує факт здійснення розрахунку. Цей документ обов'язково повинен бути наданий продавцем на папері або переданий електронно покупцеві/клієнту. Але касовий чек може бути втрачений. Що ж тоді робити покупцеві: чи можна йому звернутися за відновленням цього документа?

Втрата касового чеку. Можливо відновити - чи ні?

Створення у паперовій та/або електронній формі реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмним РРО (далі – ПРРО) дублікату фіскального касового чека у разі його втрати функціями РРО та/або ПРРО та нормами чинного законодавства не передбачено, оскільки при створенні Z-звіту відбувається обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та даний звіт містить підсумки розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожним зазначеним кодом окремо з моменту програмування товару (послуги) із зазначенням його найменування, реалізованої кількості, літерного позначення ставки податку на додану вартість і загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги).

Але, інформація про проведені розрахункові операції є в контрольній стрічці РРО. Згідно зі ст.2 Закону про РРО контрольна стрічка, це копії розрахункових документів послідовно сформованих реєстратором розрахункових операцій, опубліковані або створені в електронній формі таким реєстратором. Тому копія фіскального чека з контрольної стрічки є єдиним документом, який може підтвердити здійснення розрахункової операції.

Для отримання копії фіскального чека покупець повинен звернутися до продавця. Закон № 265 не зобов'язує продавця надавати покупцеві такий документ, тому продавець може і відмовити Покупцеві в цьому. Отриману копію фіскального чека доцільно завірити у продавця шляхом здійснення напису «Копія вірна» та її засвідчення підписом посадової особи та печаткою продавця.

Джерело: ДПС у Волинській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

КОРО: особливості застосування Книги обліку розрахункових операцій

Книги обліку розрахункових операцій (КОРО) ведуть установи при проведенні готівкових розрахункових операцій у визначених законодавством ситуаціях. Розглянемо коли їх бюджетній установі вести обов’язково, а коли можна обійтися й без них?
26259

Реєстрація РРО

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
6990

Картка аналітичного обліку касових видатків

Облік касових і фактичних видатків в бюджетниій установі 2024 ➤ зразок картки аналітичного обліку касових видатків ➤ зразок картки аналітичного обліку фактичних видатків
24942

Касова книга – бланк | зразок

Касова книга слугує для узагальнення обліку готівкових операцій за день. Як правильно вести касову книгу у бюджетній установі? Чим відрізняється ведення касової книги в електронному вигляді? З’ясуємо разом.
36017

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді