Комітет Ради підтримав закон про історичне підвищення військового збору

Законопроект зазнав змін після голосування у першому читанні, висока вірогідність, що податки будуть запроваджені задним числом з 01 жовтня 2024 року.

підвищення військового збору

Калькулятор індексації зарплати

04 жовтня парламентський Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти у другому читанні доопрацьований законопроект № 11416-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Законопроект № 11416-д передбачає історичне підвищення податків, зокрема військового збору з 1,5% до 5%.

Які норми залишились у законопроекті після обговорення:

  • зберіглася норма про зростанні ставки військового збору – з 1,5% до 5%;
  • запроваджується військовий збір для ФОПів: 1 та 2 групи сплачують 10% від розміру мінімальної зарплати, 3 група – 1% від обороту;
  • податок на прибуток банків – 50%;
  • податок на прибуток фінансових компаній – 25%;
  • перехід на помісячну звітність з ПДФО (змінили дату переходу – з 01 січня 2025 р).

Що додалося:

  • збільшення мінімального податкового зобов'язання на землю;
  • звільнення кешбеку від оподаткування ПДФО;
  • збільшення ренти на видобуток щебня.

Перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що в разі успішного голосування у Верховній Раді частина норм закону вступить заднім числом – тобто з 01 жовтня.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
345320

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
37543

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
86063

Військовий збір відсоток у 2024 році

Військовий збір наповнює державний бюджет, тож для місцевих бюджетів він не відіграє особливої ролі. Однак бухгалтери держорганів, ОМС, бюджетних установ мають знати правила його утримання із доходів, що нараховують держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам чи іншим фізичним особам.
20589

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді