Мінфін провів бюджетні консультації з органами місцевого самоврядування у рамках підготовки проекту Держбюджета-2022

Міністерство фінансів провело бюджетні консультації із представниками всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування у рамках підготовки проекту Державного бюджету на 2022 рік та відповідно до Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування».

 Мінфін провів бюджетні консультації з органами місцевого самоврядування у рамках підготовки проекту Держбюджета-2022

На заході йшлося про механізм забезпечення міжбюджетних відносин у проекті Держбюджету-2022 та основні підходи до розподілу міжбюджетних трансфертів.

Так, за словами першого заступника Міністра фінансів Дениса Улютіна, на 2022 рік завдяки очікуваному зростанню економіки прогнозується збільшення доходів місцевих бюджетів у порівнянні з 2021 роком на 16,2%, або на 57,6 млрд гривень. Разом з тим дохідна частина місцевих бюджетів за січень-липень поточного року виконана майже 190 млрд грн, що на 121% більше (+33,0 млрд грн) за аналогічний період 2020-го. Водночас основним бюджетоутворюючим податком для місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 115 млрд грн (+ 19,3 млрд грн, або 120% проти січня-липня 2020 року).

Формування відносин між державним бюджетом та місцевими бюджетами на 2022 рік здійснюватиметься з урахуванням змін в адміністративно-територіальному устрої України, а трансфертна політика залишиться незмінною.

Зокрема, Денис Улютін підкреслив: «Загальні обсяги міжбюджетних трансфертів передбачаються для 1 463 місцевих бюджетів, а це 24 обласних бюджети та бюджет міста Києва, а також 1 438 бюджетів територіальних громад».

Зі свого боку, заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зазначив, що значної уваги органів місцевого самоврядування як засновників закладів освіти потребує ефективне використання коштів освітньої субвенції. Зокрема, йдеться про її залишки, які щорічно накопичуються на рахунках місцевих бюджетів і не спрямовуються на розвиток освіти та підвищення її якості. За його словами, станом на 01.08.2021 таких коштів у місцевих бюджетах уже 7,7 млрд гривень.

Окрім того, він наголосив на виконанні повноважень засновників закладів охорони здоровʼя в частині моніторингу рівня оплати праці медичних працівників, який у межах автономії встановлюється керівниками цих закладів.

«Я б хотів подякувати представникам органів місцевого самоврядування за відвертий та продуктивний діалог. Адже тільки спільними зусиллями ми зможемо побудувати максимально ефективну модель міжбюджетних відносин і забезпечити належну якість освітніх та медичних послуг у громадах», - резюмував Роман Єрмоличев.

Відповідно до статті 37 Бюджетного Кодексу Кабінет Міністрів має схвалити закон про Державний бюджет України та подати його разом із відповідними матеріалами Верховній Раді та Президенту України не пізніше 15 вересня.

Джерело: Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14872

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді