Підписання ПН/РК: хто має право накласти кваліфікований електронний підпис, якщо уповноважена особа звільнилася

Реєстрація податкових накладних (ПН)/розрахунків коригування (РК) кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється відповідно до вимог Податкового Кодексу України та Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних.

Підписання ПН/РК: хто має право накласти кваліфікований електронний підпис, якщо уповноважена особа звільнилася

У ПКУ визначено, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН. Для ідентифікації автора електронного документа використовується електронний підпис, накладанням якого завершується створення такого електронного документа.

У Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних передбачено, що до ЄРПН приймаються податкова накладна та/або розрахунок коригування, складені в електронній формі з накладенням:

  • кваліфікованого електронного підпису головного бухгалтера (бухгалтера) або кваліфікованого електронного підпису керівника (у разі відсутності у постачальника (продавця) посади бухгалтера) та кваліфікованої електронної печатки (у разі наявності) постачальника (продавця), що є юридичною особою;
  • кваліфікованого електронного підпису постачальника (продавця), що є фізичною особою – підприємцем.

Визначення, зміна переліку уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації від імені платника податків, а також визначення їхніх повноважень здійснюється керівником платника податків.

При цьому варто враховувати важливий факт, що ПН/РК, які були складені до звільнення/зміни посадових (уповноважених) осіб, а відправляються на реєстрацію після звільнення/зміни посадових (уповноважених) осіб, якими вони були складені, такі документи ПН/РК не приймаються на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Повний цикл оформлення ПН/РК (виписка та реєстрація) має бути завершений до звільнення/зміни посадових (уповноважених) осіб, якими вони були складені.

Джерело: ДПС в Одеській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47644

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді