В Україні проходить VI ФОРУМ «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»

11 листопада розпочав роботу VI Форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави», який проводиться Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій, Донецькою обласною державною адміністрацією, Луганською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

В Україні проходить VI ФОРУМ «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»

Спілкування учасників форму проходить в змішаному режимі – і офлайн, і онлайн.

Голова Комітету Андрій Клочко, відкриваючи захід, зазначив: «Форум є чудовою можливістю підвести підсумки того, що було зроблено задля розвитку місцевого самоврядування в Україні за рік, а також проаналізувати, що із запланованого не виконано та спробувати відповісти на питання «Чому?»».

Очільник Комітету поінформував учасників, що Комітетом підготовлено до розгляду Парламентом у другому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні, реєстр. №4298, який спрямований на створення правових основ для діяльності реорганізованих районних державних адміністрацій та обласних державних адміністрацій відповідно до сучасних суспільно-політичних та фінансово-економічних реалій, а також відновлення функціонування системи із забезпечення законності в діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування в Україні.

Андрій Клочко окреслив основні цілі, які повинні бути досягнуті у 2022 році: внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та реформування місцевих державних адміністрацій; ухвалення нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», опрацювання законопроектів за реєстр. №6281 та №6282 щодо розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади; посилення інституційної спроможності асоціацій органів місцевого самоврядування шляхом вдосконалення положень відповідного Закону; розгляд низки важливих законопроектів щодо міських агломерацій та розвитку гірських територій України.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін в рамках панельної дискусії «Розвиток місцевого самоврядування - здобутки, виклики, стратегія - та організація органів виконавчої влади» наголосив на нагальній необхідності закріпити реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні шляхом внесення відповідних змін до Конституції України та вказав, що наступним історичним кроком в рамках реформи повинно стати впровадження в Україні інституту префектури, який буде здійснювати нагляд за конституційністю та законністю рішень органів місцевого самоврядування.

VI ФОРУМ «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»

Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату - II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску відзначив, що Україна проводить реформу децентралізації набагато швидше ніж це робили інші держави Центральної та Східної Європи і це попри те, що Україна більша за площею та знаходиться в умовах війни. Д.Попеску зазначив, що реформа в Україні не є ідеальною та потребує ще декількох важливих кроків, однак багато держав вже зараз можуть вчитися українському досвіду.

Під час панельної дискусії «Асоціації органів місцевого самоврядування: принципи Європейської хартії місцевого самоврядування та законодавче регулювання в Україні» голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Вячеслав Рубльов зазначив, що важливим питанням сьогодні є питання удосконалення правового регулювання діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування задля посилення їх інституційної спроможності. З цією метою на майданчику Комітету створено Робочу групу, де учасники можуть детально обговорити питання посилення підтримки з боку держави діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом; деполітизації асоціацій органів місцевого самоврядування; членство в асоціаціях; статус місцевих асоціацій ОМС; пошуку нових шляхів партнерства асоціацій між собою та забезпечення ефективних механізмів діалогу з владою.

У Форумі беруть участь народні депутати - члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, експертного і наукового середовища та міжнародні партнери.

Джерело: Верховна Рада України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді