Кабмін схвалив проект закону щодо гарантій правового захисту працюючих жінок під час вагітності

Кабінет Міністрів, на засіданні 2 грудня, підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників» запропонований Мінекономіки.

Допомогатор

КУРС Лікарняні та декретні: правила і ризики - спробувати БЕЗПЛАТНО


 Кабмін схвалив проект закону щодо гарантій правового захисту працюючих жінок під час вагітності

Мета цього законопроекту зміцнення системи гарантій правового захисту працюючих жінок під час вагітності, пологів і вигодовування дитини, закріплення на законодавчому рівні недискримінації вагітних жінок та матерів-годувальниць, удосконалення правового регулювання роботи працівників, які мають дітей.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, закони України «Про охорону праці» і «Про відпустки», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Згідно з текстом пояснювальної записки проектом акта прямо передбачається заборона дискримінації в трудових відносинах за ознакою вагітності. Передбачена статтею 21 Кодексу законів про працю України заборона будь-якої дискримінації у сфері праці, зокрема, залежно від стану здоров’я, не охоплює зазначені категорії вагітних жінок, жінок, які народжують. Це пояснюється тим, що вагітна жінка не може вважатися хворою або нездоровою особою лише на підставі свого фізіологічного стану.

Частиною першою статті 8 ,,Збереження місця роботи та недопущення дискримінації” Конвенції МОП № 183 передбачається, що звільнення роботодавцем жінки в період її вагітності або відсутності на роботі у зв’язку з відпусткою по вагітності і пологам, або в період після її повернення на роботу, установлюваний національним законодавством, є незаконним, за винятком звільнення з причин, не пов’язаних із вагітністю або народженням дитини й наслідками цього або з годуванням немовляти.

Відповідно до частини першої статті 183 Кодексом законів про працю України жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини.

Проект акта прибирає невиправдано жорсткі для ХХІ сторіччя заборони для праці жінок, що дозволить їм реалізувати свій трудовий потенціал і забезпечить повноцінну реалізацію ними права на працю.

Поряд з цим, зміцнюється система гарантій найвразливіших категорій жінок – вагітних, жінок, які нещодавно народили, і які мають грудних дітей. Законодавчий фокус зміщується на батьків, які доглядають за немовлятами.

Також проектом акта удосконалюється процедура надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з метою недопущення зменшення післяпологової частини цієї відпустки, що передбачено частиною п’ятою статті 4 Конвенції МОП № 183.

Зміни які пропонується внести до таких законодавчих актів:

1. У Кодексі законів про працю України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до № 50, ст. 375):

1) статтю 21. Рівність трудових прав громадян України, після слів ,,сімейних обов’язків,” доповнити словом і знаком ,,вагітності,”;

2) частину третю статті 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, викласти в такій редакції:

,,Звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці не допускається у випадку розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 цього Кодексу.”;

3) статтю 44. Вихідна допомога, після слів і знаків ,,(пункт 3 статті 36)”, доповнити словами і знаками ,,розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до півтора року, у випадку ліквідації підприємства, установи, організації”;

4) статтю 55 викласти в такій редакції:

,,Стаття 55. Заборона роботи в нічний час

Законодавством, колективним договором, угодою сторін може встановлюватися заборона роботи в нічний час.”;

5) статтю 63 викласти в такій редакції:

,,Стаття 63. Заборона залучення до надурочних робіт

Законодавством, колективним договором, угодою сторін може встановлюватися заборона залучення до надурочних робіт.”;

6) назву глави XIІ викласти в такій редакції:

,,Глава XIІ

РОБОТА ПРАЦІВНИКІВ ІЗ СІМЕЙНИМИ ОБОВ’ЯЗКАМИ”.

7) статтю 174 викласти в такій редакції:

,,Стаття 174. Роботи, на яких забороняється застосування праці жінок, в тому числі вагітних і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року

Забороняється застосування праці вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню).

Забороняється залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці (залучення) жінок, зокрема вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.”;

8) статтю 175. Обмеження праці жінок на роботах у нічний час - виключити;

9) статтю 176. Заборона залучення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження - виключити;

10) статтю 177 викласти в такій редакції:

,,Стаття 177. Обмеження залучення до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлення у відрядження

Вагітні жінки і жінки, які вигодовують дитину віком до півтора року, не можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження.

Працівники, які мають дітей віком до трьох років або дітей з інвалідністю (крім осіб, визначених частиною першою цієї статті), можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження за їх згодою.”.

11) доповнити статтею 178 такого змісту:

,,Стаття 1781. Гарантії на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю

Вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю, у робочий час. На час проведення медичного обстеження за вагітною жінкою зберігається середня заробітна плата.”.

12) частину другу статті 179. Відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною замінити частинами такого змісту:

,,Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить не менше 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів).

Частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що передує пологам, продовжується на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.”;

У зв’язку з цим частини третю – дев’яту вважати відповідно частинами четвертою – десятою.

13) статтю 184 викласти в такій редакції:

,,Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення

Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або вигодовуванням дитини.

Забороняється розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до півтора року, крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації.

Забороняється розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з жінкою, чоловіком, які мають дітей віком до трьох років або дитину з інвалідністю віком до чотирнадцяти років, з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 цього Кодексу.”;

14) у статті 1861. Гарантії особам, які виховують малолітніх дітей без матері, цифри і знак ,,176,” виключити.

2. Статтю 10 Закону України ,,Про охорону праці” (Відомості Верховної Ради України, 1992, № 49, ст.668) викласти в такій редакції:

,,Забороняється застосування праці вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт, пов’язаних з санітарним та побутовим обслуговуванням), а також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці (залучення) жінок, зокрема вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Праця вагітних жінок і жінок, які мають дітей, регулюється законодавством”.

3. Частину першу статті 20 Закону України ,,Про відпустки” (Відомості Верховної Ради України, 1997, № 2, ст. 4; 2019, № 26, ст. 106) замінити частинами такого змісту:

,,Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить не менше 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів).

Частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що передує пологам, продовжується на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.”.

4. Частину першу статті 25 Закону України ,,Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (Відомості Верховної Ради України, 1999, № 46-47, ст. 403) доповнити абзацом такого змісту:

,,Частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що передує пологам, продовжується на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.”

У разі прийняття Парламентом цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Джерело: Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді