Військовий облік - що повинен контролювати роботодавець

17 грудня набрала чинності зміна до Закону України № 1357, згідно якої жінки, які мають спеціальність (професію), споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, та придатні до проходження військової служби, беруться на військовий облік.

Допомогатор

Калькулятор стажу державної служби, служби в ОМС та приведеної дати


 Також з 17 грудня 2021 року набрав чинності наказ Міноборони від 11.10.2021 р. №313, яким затверджено перелік галузей і професій, за якими жінки, що працюють, мають бути поставлені на військовий облік та перебувати на ньому. Перелік містить 35 фахових напрямків, кожен із яких, по суті, представляє десятки окремих спеціальностей господарської діяльності. Тут є всі найбільш масові професійні галузі — від громадського харчування, юриспруденції та економіки й аж до видавництва та поліграфії. Цікаво, що на військовий облік встануть не тільки керівники та провідні посадовці важливих інфраструктурних підприємств, а й представниці робочих спеціальностей. Тобто мова йде про сотні тисяч українських жінок.

Що повинен буде контролювати роботодавець?

Роботодавець повинен контролювати наявність документів про перебування на військовому обліку у вже працюючих та новоприйнятих працівниць, так само, як і військовозобов’язаних чоловіків, якщо робота на посаді (професія) є в зазначеному вище Переліку. Прийняти їх на роботу він має право лише за наявності військових квитків або тимчасових посвідчень, що визначено п. 37 Порядку №921. Отже, оформлення таких самих документів слід вимагати і від жінок, які працюють.

Нюанси роботи з військовозобов’язаними.

  • 1. Персональний облік військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їхньої роботи та покладається на керівників підприємств, установ, організацій незалежно від підпорядкування і форми власності (ч. 5 ст. 34 Закону про військовий облік).
  • 2. Такий облік не стосується осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами.
  • 3. Не ведуть військовий облік своїх працівників фізичні особи — підприємці.
  • 4. Керівник може перекласти обов’язок ведення військового обліку на іншого працівника (п. 11 та 12 Порядку №921).
  • 5. Персональний облік військовозобов’язаних на підприємствах, в установах та організаціях ведеться згідно з типовою формою первинного обліку №П-2«Особова картка працівника» (далі — особова картка), затвердженою спільним наказом Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 р. №495/656, у розділі II якої зазначаються відомості про військовий облік.
  • 6. В обов’язки роботодавця входить постійне інформування районних (міських) Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки військового управління про громадян та посадових осіб, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом (п. 37 Порядку №921).
  • 7. Контроль за тим, як юрособи ведуть військовий облік, покладено на обласні та районні (міські) Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (п. 77, 78 Порядку №921).

До чого призведе ухилення від взяття на військовий облік

Для «ухилянток» та їхніх керівників поки що передбачена лише адміністративна відповідальність, зокрема штрафи двох видів. Хоча, на думку автора, не за горами буде й розгляд кримінальної відповідальності.

За статтею 210 КУпАП встановлено штраф для військовозобов’язаних за порушення правил військового обліку. За перше порушення штраф становить від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне, протягом року вчинення порушення, а також вчинення такого порушення в особливий період (!) — передбачає накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто нині працівниці, яка не стане на військовий облік, загрожує адмінштраф від 850 до 1700 гривень.

Для уповноважених осіб роботодавця (керівника або іншої уповноваженої ним особи) щодо їхнього сприяння «ухилянткам» або бездіяльності, коли йдеться про взяття їх на військовий облік, а це пряме порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, адмінштраф встановлює стаття 210-1 КУпАП. Цей штраф вже (під час особливого періоду) становить від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 5100 до 8500 гривень.

Джерело: Інформагентство АрміяINFORM

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді