Чи мають держслужбовці право на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань

428

Запитання

Чи мають держслужбовці право на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань?

Відповідь

Детальний матеріал

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Переглянути

Право на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, визначене законодавством, є у:

  • держслужбовців і посадовців держорганів;
  • органів місцевого самоврядування (ОМС);
  • обслуговуючих робітників держорганів і ОМС;
  • військовослужбовців;
  • працівників сфери культури;
  • педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників;
  • а також медиків.

Виплата матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань для посадових осіб та службовців ОМС передбачена пп. 3 п. 2 Постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Калькулятор індексації зарплати

На відміну від допомоги на оздоровлення, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою. Право приймати рішення про її надання працівникам ОМС надано керівнику відповідного ОМС. Він приймає таке рішення виходячи з обставин, викладених у заяві працівника (лист Мінсоцполітики від 16.10.2009 р. № 620/13/84-09).

Конкретних підстав надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань у нормативних документах немає, хоча вони можуть бути визначені колективним договором. Вагомість підстав визначає сам керівник.

Матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань надається окремому працівнику на підставі його заяви, за власним рішенням керівника. Вона не входить до заробітної плати згідно Інструкції зі статистики заробітної плати від 13.01.2004 р. № 5 (далі – Інструкція № 5), хоча й виплачується за рахунок фонду оплати праці установи.

За інформацією Центрального відділу з питань праці у Дніпропетровській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Матеріальна допомога на оздоровлення: про головне

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам бюджетних установ зберігається й у 2024 році. Хто має право на таку матеріальну допомогу, як її оформити, розрахувати й оподаткувати – у цьому огляді.
297448

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям

Допомога на оздоровлення є додатковим бонусом для тих, хто працює в бюджетній сфері. Умови її виплати в кожній галузі різняться. Має свої особливості і виплата допомоги на оздоровлення державним службовцям.
79746

Розрахунок грошової допомоги при виході у відпустку

Які виплати, надбавки та доплати включати у розрахунок матеріальної допомоги на оздоровлення. Розрахунок грошової допомоги держслужбовцям та іншим бюджетникам при виході у відпустку – тема даної консультації.
27444