Хто має подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

255

Запитання

Хто має подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані?

Відповідь

Детальний матеріал

Електронна декларація – хто подає

Переглянути

Додатковий захід здійснення фінансового контролю у вигляді обов’язку повідомляти про суттєві зміни у майновому стані (далі ПСЗ) застосовується до:

  • суб’єктів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище;
  • а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків (абз. 2 ч. 4 ст. 52 Закону від 14.10.2014 № 1700-VII (далі – Закон)).

Перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків затверджено наказом Національного агентства від 06.11.2023 № 249/23.

Калькулятор штрафів

Обов’язок подати ПСЗ виникає у разі отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку суб’єктом декларування на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів (ПМ) (абз. 1 ч. 4 ст. 52 Закону). Подання ПСЗ в інших випадках (у тому числі щодо членів сім’ї) Законом не передбачено.

ПСЗ суб’єкт декларування подає особисто у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку шляхом заповнення відповідної електронної форми у персональному електронному кабінеті Реєстру (абз. 1 ч. 4 ст. 52 Закону, п. 4 Порядку № 450/21). На відміну від права суб’єкта декларування подати виправлену декларацію, можливості подати виправлене ПСЗ Законом не передбачено. Коректні відомості слід зазначати у декларації за відповідний звітний період.

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані за ст. 52 Закону не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію та зазначити в ній відомості, передбачені ст. 46 Закону.

За інформацією ГУ ПФУ в Дніпропетровській області

безплатний вебінар про перевірки ревізорів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – хто подає

Подання декларації – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій консультації.
90454

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування з початком кожного нового року поновлюється, є ще повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66193

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7141

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57841