Хто з медпрацівників має право на грошову допомогу при виході на пенсію

265

Запитання

Хто з медпрацівників має право на грошову допомогу при виході на пенсію?

Відповідь

Детальний матеріал

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

Переглянути

Право на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій мають, зокрема, працівники закладів та установ охорони здоров’я, які:

  • до виходу на пенсію за віком не отримували будь-яку іншу пенсію (наприклад, за вислугу років);
  • на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років; 
  • мають страховий стаж на таких посадах: чоловіки – 35 років, жінки – 30 років.

Якщо згідно з наявними у особи документами виконуються одночасно всі вищезазначені умови, то при призначенні пенсії за віком має бути виплачена така грошова допомога.

Калькулятор стажу

Довідково:

Право на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій визначено п. 7.1 розд. XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Умови обчислення страхового стажу, що дає право на призначення такої грошової допомоги, визначено постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати» від 23.11.2011 № 1191.

До страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються в календарному обчислені періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, що передбачені, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.1993 № 909.

За інформацією ПФУ

тест для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
68125

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50248

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
74638

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79070